Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De startar en ny digital tidskrift för experimentell poesi i Norden och Svenskfinland – i höst lanserar de Kontradiktion

Från 2022
Två kvinnor står framför en trappa.
Bildtext Hilda Forss och Jolin Slotte startar den digitala tidskriften Kontradiktion. De har också planer på en databank, evenemang och en förening.
Bild: Malin Wikström

Hilda Forss och Jolin Slotte vill fylla ett tomrum i Norden och Svenskfinland – de saknade en plattform för digital experimentell poesi och startade Kontradiktion.

Idén föddes när Jolin Slotte bad sin vän Hilda Forss om tips på digital litteratur. Båda två är doktorander i litteraturvetenskap, och Hilda Forss forskar i just digital litteratur.

– Jag skulle hålla en föreläsning om digital litteratur och bad om tips på experimentell digital litteratur. Hilda skickade länkar till mig, men allt var på något sätt så splittrat och det kändes som en slump om jag klickade rätt och hittade rätt.

Så småningom föddes Kontradiktion, en digital tidskrift som ska samla konstnärer och aktörer i Norden och Svenskfinland.

– Namnet Kontradiktion – jag blir inspirerad genast bara av konsonanterna i kontradiktion, alltså hur det låter när man säger det. Projektet handlar om att dissekera och bena ut vad som finns här. Det ska inte bara vara en databas för digital poesi, utan också en webbplats där vi samlar essäer kring poesi. Om vad poesi och litteratur är i dag, säger Jolin Slotte.

Hon är själv författare, bland annat, och för henne handlar det mycket om att komma ifrån berättelsen.

– Det har jag också har gjort i mitt eget skrivande, att söka stämningen i dikten, poesin eller essän. Det handlar om att hitta essensen i själva verket. Nu pratar vi så mycket om berättelsen, och vi är jätteintresserade av författaren bakom ett verk, men här handlar det om just verket i sig. Då tänker jag att det här med att kontra är att stå lite utanför det här som kanske råder nu.

I digital poesi kan man använda artificiell intelligens

Digital poesi är ett väldigt brett begrepp.

– Den digitala poesi som jag tycker att är intressant är sådan som på något sätt utnyttjar den teknologi som finns i dag, som kanske experimenterar med programmering eller med sociala medier eller med andra medieformer, video och - liksom det som går utanför det skrivna ordet, utanför boken.

Men det räcker inte med att man skriver en dikt och publicerar den på Instagram, säger Hilda Forss.

– Det är inget fel att göra det, men det ska finnas någonting mer i det här, att man till exempel gör det till en konversation på Instagram. Kanske blir användarnas kommentarer en del av den här dikten.

Det kan också handla om att experimentera med olika sorters texter, inte nödvändigtvis skrivna av författaren själv.

– Om du säger att du använder programmering eller artificiell intelligens till att skapa dikt. Då har du kanske skrivit något själv och så låter du en algoritm bearbeta det. Eller så har du inte skrivit något själv, utan du har tagit texten någon annanstans ifrån. Då ställs det ju väldigt stora frågor om vem som då är författaren och vad skaparens roll i det här är.

Kvinna med glasögon, Jolin Slotte, sitter i en stol.
Bildtext Jolin Slotte är författare, doktorand i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och är en av chefredaktörerna för Kontradiktion. Hon jobbar också med ett projekt om lättläst litteratur där målet är att försöka få ny finlandssvensk litteratur utgiven.
Bild: Malin Wikström

Jolin Slotte har själv skapat digital poesi, och experimenterat med olika former.

– Jag har jobbat med ett projekt med Pauliina Pesonen som är bildkonstnär, Sublima tolkningar, och där förde vi hela tiden dialog om vad det är vi gör. Är det här digital poesi, är det videokonst? Egentligen är inte heller mediet det viktiga, det är ju egentligen det att du vill förmedla någonting, en känsla, en stämning eller en tanke. Då vill du kanske utnyttja och se vad som händer med ditt verk om du använder olika medier

“Språket är en större fråga”

I Finland finns Nokturno, som är en föregångare på området, men något liknande saknas för dem som jobbar på de skandinaviska språken.

– Kontradiktion ska vara en samlingspunkt för alla dem som sitter hemma med en massa verk och som tänker att de vill skapa dem, men inte vet vad de ska göra av dem sedan. På Nokturno finns massor av fina verk, men av dem är kanske tio svenskspråkiga. Och jag kan inte tro att det finns så lite svenskspråkiga verk, säger Jolin Slotte.

Men språket är kanske inte så relevant i det här sammanhanget. Att vända sig till en finlandssvensk och nordisk publik handlar också om en avgränsning.

– Språket är en ganska stor diskussion eller en större fråga. Det är ingen begränsning som innebär att man måste skriva på ett nordiskt språk för att bli publicerad i Kontradiktion. Mycket av den här sortens poesi är också lek med språk och många jobbar med flerspråkighet. Programmeringsspråk är också ett språk, till exempel.

Utöver bidrag på nordiska språk har redaktionen fått in flera förslag på engelska till det första numret.

Kvinna med glasögon, Hilda Forss, sitter i en fåtölj.
Bildtext Hilda Forss är doktorand i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, frilansar som grafisk designer och är chefredaktör för Kontradiktion.
Bild: Malin Wikström

Tidigare fanns det en dansk digital tidskrift, AfsnitP, och både Forss och Slotte saknar något liknande.

– AfsnitP har inte uppdaterats sedan 2009. Men redan då har det gjorts jättespännande grejer, och det känns som om det har funnits ett tomrum nu i många år, säger Hilda Forss.

– Det är där som jag har hittat min första digitala poesi, och då var det Cia Rinnes Archives Zaroum som också finns i bokform med namnet zaroum. Det är nog det verk som jag återvänder till, om inte varje månad, så med några månaders mellanrum. Jag är bombsäker på att det finns människor som gör så här fantastiska saker som de inte får ut, säger Jolin Slotte.

Föra ihop konstnärer från olika konstarter

Tidskriften Kontradiktions första open call hade deadline i slutet av maj, och Jolin Slotte och Hilda Forss är överraskade över gensvaret.

– Vi blev positivt överraskade över hur stort intresset var, inte bara bland finlandssvenskar utan också över gränserna. Det är etablerade poeter, men det är också konstnärer inom andra genrer som hört av sig. Det som var fantastiskt var den här matchmaking-grejen, som är Hildas idé, säger Slotte.

– Det är något som vi kallar konstnärlig matchmaking som går ut på att folk först får anmäla sitt intresse. Sedan kommer vi att slå ihop två människor som får skapa något tillsammans. Vi har fått intresseanmälningar från poeter, illustratörer, fotokonstnärer, musiker – antagligen blir det då en poet och någon annan slags konstnär som får skapa något tillsammans över sommaren, säger Hilda Forss.

De hade också hoppats att få med programmerare, men än så länge har det inte lyckats,

Evenemang och förening ingår i planerna

Det första numret av Kontradiktion lanseras på höstens bokmässa i Helsingfors i oktober. Utöver det planerar Slotte och Forss ytterligare ett nummer till våren.

– Vi planerar också en sorts plattform eller databank där vi utöver de här numren samlar digital poesi från Norden. Vi har ännu inte fått finansiering för det, men vi har några ansökningar inne och det skulle bli ett komplement till den här tidskriften, säger Hilda Forss.

I planerna finns också olika evenemang.

– Eftersom den här sortens experimentella poesi har en performance-aspekt av skulle det vara något kul att ordna något som händer i stunden, vi får se om det blir av till våren.

Jolin Slotte är övertygad om att det blir evenemang i framtiden, och målet är också att skapa ett bredare nätverk.

– Vi har tänkt grunda en förening och vi ska söka andra som vill jobba med oss kring det här, med en framförhållning så att vi hela tiden är ett steg före. Nu är finska Nokturno en naturlig samarbetspartner, eftersom de har gjort det här i många många år, men vi vill också hitta andra samarbetspartners för att kunna skapa något hållbart. Det här ska inte bli något som bara växer upp och sedan dör ut.