Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa utmanar Borgå och kallar sig Finlands bästa småstad: "En stor fördel är att man inte får parkeringsböter"

Från 2022
Susanna Karvinen är dansare.
Bildtext Susanna Karvinen velar mellan Lovisa och Borgå. Å ena sidan är Lovisa en väldigt liten stad, men å andra sidan får man inga parkeringsböter här, resonerar hon om stadens för- och nackdelar.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Lovisa reklamför sig som Finlands bästa småstad och utmanar också Borgå i sin marknadsföring. Vi pratar med både stadsdirektören och vanliga Lovisabor om Lovisas image.

"Hjärtligt välkommen till stressfria Lovisa. Bättre än Borgå, nästan som i Sverige." Så står det i Lovisatidningen Småstadsliv som utkom under våren.

Under våren bakades det också i Lovisa. Då fick man veta att "Lovisabakelsen utmanar Runebergstårtan" och att "Lovisa sopar golvet med den arma tårtan!".

Dessutom är stadens modiga slogan "Lovisa: Finlands bästa småstad".

Varifrån kommer tanken om kampen mot Borgå och vad säger stadsdirektören och helt vanliga Lovisabor?

En glassförsäljare i Lovisa.
Bildtext Leena Akkanen-Kolkka bor i Kouvola och har en glasskiosk vid torget i Lovisa. Hon säger att Lovisa är en alldeles underbar stad.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Stadsdirektören säger att det är ett kärleksfullt syskonförhållande

Vi börjar med stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. Så här säger han om relationen mellan Borgå och Lovisa.

– Jag skulle säga att det är ett kärleksfullt syskonförhållande där man älskar och beundrar varandra och vill sitt syskon väl. Samtidigt måste man förstås få tävla lite och vara bättre och annorlunda än den andra.

Vem tävlar med vem?

– Vi tävlar säkert båda med varandra men ännu mera tävlar vi med andra regioner. Jag skulle säga att vi samarbetar i första hand, men tävlar sedan på mindre områden.

När du träffar Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, brukar du då dra Borgåskämt?

– Snarare kommer vi med små påminnelser om respektive framgångar och lite skämt, men mera handlar nog våra diskussioner om samarbete och våra gemensamma intressen såsom hälsovård, infrastruktur, trafik och räddningsväsende.

En glad kvinna vid ett blomsterstånd.
Bildtext Eva Nylund har studerat i Borgå. Hon tycker att Lovisa är en lugnare och trevligare stad.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Lovisaborna skämtar friskt om Borgå

På torget i Lovisa är det en blåsig vardag i slutet av maj. Kaffebussen är på plats vid Mannerheimgatan och en grupp lokala herrar sitter och dricker kaffe vid ett av borden. De är inte sugna på att ställa upp på intervju, men har nog åsikter om temat för reportaget.

"Vad är det bästa med Borgå? - Jo, omfartsvägen", säger en i sällskapet. Sedan brister de ut i ett gemensamt skratt.

På andra sidan torget vid Brandensteinsgatan har blomsterförsäljarna Eva Nylund och Gunda Lindholm ställt fram blommorna i all sin prakt. De har också starka åsikter om varför Lovisa är bäst, och framförallt så mycket bättre än Borgå.

– På vintern är här nog lugnt, säger Nylund, men inte ens då skulle jag flytta till Borgå.

Vad är det bästa med Borgå? - Jo, omfartsvägen

Dessutom råkar ett gäng utländska turister besöka staden just den här förmiddagen. Efter bara fem minuter av första intryck har några av dem redan en klar bild av staden.

– Det är blåsigt och lugnt och här finns många traditionella byggnader, säger Mary Snyder från Holland och Michael Diaz från USA.

"Inte ens på vintern skulle jag flytta till Borgå" - Lovisaborna tycker till om sin hemstad. - Spela upp på Arenan

Nu är Lovisa nästa i tur

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom lyfter upp att Borgå och Lovisa är viktiga för varandra och samarbetar bra. Han säger att Borgå har varit framgångsrikt vad gäller tillväxt, turism och pendling till huvudstadsregionen. Men nu är det Lovisas tur.

– Åt geografin kan vi inte göra någonting, men Borgås framgång gynnar oss. Borgå har blivit lite trängre och lite dyrare och staden har redan besökts av många, så nu är Lovisa nästa i tur.

I sin marknadsföring fokuserar Lovisa på att staden är lugn och på att man kan bo gott och kvalitativt för en liten peng.

– Samtidigt har vi inspirerande företagsamhet och ganska mycket jobb här.

Oker-Blom lyfter också upp ett plan där han anser att Lovisa är vassare än Borgå.

– Lovisas företagare blev ju Finlands bästa lokala företagarförening och Nylands bästa företagarförening. På det sättet har vi kanske varit lite bättre på senare tid, vi har haft nyetableringar och tillväxt.

En glad, äldre man sitter på torgcafé i Lovisa.
Bildtext Kalevi Karasti är pensionär. Han besöker läkaren i Borgå och gör sko- och kläduppköp i Borgå eller Kotka, annars finns det mesta i Lovisa.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Stadsdirektören har inga planer på att flytta till Borgå

På torget står ortsborna fast vid att nästan inget skulle få dem att flytta till grannstaden Borgå. "Här finns allt vi behöver", "Borgå är så hektiskt", "Lovisa har nära till havet" och så vidare.

Hur är det då med stadsdirektören som ju själv nyligen flyttat till drottningstaden från metropolen Helsingfors? Finns det något som skulle få honom att flytta till Borgå?

– Det är en lite svår fråga på det sättet att det inte riktigt finns någonting i och med att jag har jobb och hus och liv i Lovisa på många sätt.

En man i blå skjorta sitter och dricker kaffe vid ett bord på ett torg.
Bildtext Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom betonar att det är i mycket god anda som Lovisa och Borgå samarbetar med varandra. De tävlar också lite, men på ett trevligt sätt.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Oker-Blom säger att folk generellt flyttar efter jobb, lokal service och kommunikation. En människa som byter hemort väger också hur väl man kan bo för en rimlig budget.

– Är man bunden av huvudstadsregionen är Borgå lite närmare också för att busstrafiken fungerar bättre, och lägger man högre värde på sitt boende med gott om utrymme och närmare till havet är Lovisa kanske lite bättre.

Och stadens slogan då, Lovisa: Finlands bästa småstad, grundar den sig på någon vetenskaplig undersökning?

– Det är en slogan som vi själva har slagit fast. Det är vår vision.

Är Lovisa Finlands bästa småstad? "En stor fördel är att man inte får parkeringsböter"

5:30
Frida Frankenhaeuser besökte torget i Lovisa för att ta reda på om också Lovisaborna själva tycker att Lovisa är Finlands bästa småstad.

Diskussion om artikeln