Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Selke Trophy till Patrice Bergeron – Aleksander Barkov trea, Jesse Puljujärvi fick fler poäng än Sidney Crosby

Patrice Bergeron spelar ishockey.
Bildtext Patrice Bergerons kompletta spel faller journalisterna i smaken.
Bild: Bob DeChiara-USA TODAY Sports/All Over Press

Efter varje NHL-säsong belönas ligans bästa defensiva anfallare med Frank J. Selke-trofén. I år går priset till Patrice Bergeron i Boston som blir historisk genom att vinna bucklan för femte gången.

För ett år sedan utsågs Floridas lagkapten Aleksander Barkov till NHL:s bästa defensiva forward. Finländaren var även en kandidat i år men fick nöja sig med en tredjeplats.

Kanadensaren Patrice Bergeron, som även har vunnit 2012, 2014, 2015 och 2017, vann omröstningen med klar marginal och blir den första spelaren som har vunnit priset fem gånger. Bergeron har varit topp-3 i omröstningen i elva säsonger på raken.

Priset går vanligtvis till en tekningsskicklig och komplett center med både defensiva och offensiva färdigheter. Bergeron noterades på 73 matcher för 25+40=65 poäng. Han tog 1 600 tekningar och vann 62 procent av dem.

Boston lagkapten, som snart fyller 37 år, kan ha gjort sin sista match. Han sitter på ett utgående kontrakt och har deklarerat att alternativen är att förlänga med Boston eller att ställa skridskorna på hyllan.

Omröstningen
SpelarePoäng
1. Patrice Bergeron (BOS)1 798
2. Elias Lindholm (CGY)878
3. Aleksander Barkov (FLA)746
4. Ryan O'Reilly (STL)415
5. Anthony Cirelli (TBL)385
14. Sebastian Aho (CAR)32
21. Roope Hintz (DAL)10
27. Jesse Puljujärvi (EDM)3
34. Anton Lundell (FLA)1

Det är hockeyjournalisterna som röstar fram vinnaren. Varje journalist delar ut poäng (10-7-5-3-1) till fem spelare.

Aleksander Barkov var bästa finländare på tredje plats och förlorade med inte alltför stor marginal till tvåan Elias Lindholm.

Förutom Barkov fick även fyra andra finländare poäng: Sebastian Aho på 14:e plats, Roope Hintz på 21:a plats, Jesse Puljujärvi på delad 27:e plats och Anton Lundell på delad 34:e plats.

Anmärkningsvärt är att Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby fick nöja sig med en poäng. Därmed fick han färre poäng än Puljujärvi och delade 34:e platsen med bland andra rookien Lundell.

Diskussion om artikeln