Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränaren hyllar Kalle Samooja efter första Europatoursegern – premieras med US Open-biljett och rejäl prispeng

Kalle Samooja spelar golf.
Bildtext Kalle Samooja får beröm av sin tränare Mika Piltz.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Golfaren Kalle Samooja fick allt att stämma på söndagen då han vann Europatourtävlingen i Hamburg. Segern var den 34-årige Åbogolfarens största i karriären.

Kalle Samooja har två gånger tidigare, 2019 och 2020, varit nära en seger på Europatouren men då fått nöja sig med en andraplats.

Finländaren låg långt efter inför söndagens avslutande runda. Samooja tog sig igenom banan på 64 slag (-8), slog nytt banrekord och avancerade till etta i tävlingen. Marcel Schneider, med 67 slag, var rundans näst bästa spelare.

Mika Piltz, som länge har varit tränare för Samooja, är förstås stolt.

– "En rätt så fin prestation" är en underdrift. Det är verkligen inte vardag i finsk golf att för första gången vinna på Europatouren och säkra en plats i US Open, säger Piltz till Yle Urheilu.

– Sällan ser man liknande prestationer ens på träning. Kalle var inte med i tätstriden under tävlingen, men fick sedan till en perfekt runda.

Majorturnering väntar

Segern ger inte enbart ära och berömmelse. Samooja får även cirka 280 000 euro för segern och en biljett till majorturneringen US Open som börjar nästa vecka.

– Människorna och medierna funderar säkert över på hur mycket pengar den här segern ger. Jag vet ändå att Kalle inte är intresserad av pengar, utan av sportslig framgång, säger Piltz.

– Han är ett bra exempel för alla unga idrottare. Allt är möjligt då arbetet i vardagen håller en tillräckligt hög nivå.

Samooja tar ett rejält skutt på den färska världsrankningen då han avancerar från 239:e till 134:e plats. Mikko Ilonen sitter på den högsta blåvita placeringen genom tiderna, han var 2014 uppe på 37:e plats.

Diskussion om artikeln