Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många barnfamiljer har svårt att få pengarna att räcka till på sommaren – i år ställer de höga livsmedelspriserna till det ytterligare

Från 2022
Uppdaterad 08.06.2022 06:05.
Litet barn i en sandlåda.
Bildtext Diakonin tror att fler barnfamiljer kommer att behöva ekonomisk hjälp i framtiden om matpriserna fortsätter stiga.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Utan lunch vid skola och daghem har många barnfamiljer svårt att få ekonomin att gå ihop under sommaren. De höga livsmedelspriserna gör situationen svårare än vanligt i år.

Sommaren är här och sommarlovet har börjat. Det betyder att antalet barnfamiljer som behöver ekonomisk hjälp ökar, eftersom barnen inte får någon skollunch under lovet.

Vid Vasa mathjälp konstaterar ordförande John Åsvik att sommaren är en utmanande tid för många barnfamiljer.

– Behovet av hjälp ökar då de barn som brukar äta mat i skolan eller på dagis är hemma på sommaren. Föräldrarna vänder sig då till kön för att få maten att räcka till. Sommaren är utan vidare en extra utmaning för barnfamiljerna, säger Åsvik.

en man med glasögon, grått hår, svart tröja och jeans framför lådor med grönsaker och frukter.
Bildtext Vasa mathjälps ordförande John Åsvik har sett många barnfamiljer i kön till matutdelningen.
Bild: Johanna Ventus / Yle

Diakonin väntar sig en ökning av familjer som behöver hjälp

Att behovet ökar på sommaren syns också vid diakonin vid Vasa svenska församling.

– Det är inte så många som vänder sig till diakonin enbart under sommartiden, däremot vet vi att sommaren är extra utmanande för de familjer som redan har det svårt, säger Hanna-Maria Hakala, ledande diakonitjänsteinnehavare vid Vasa svenska församling.

Vad är det som gör sommaren så utmanande?

– Barnen är hemma hela tiden medan man själv kanske måste jobba. Då måste man ändå se till att barnen har det bra. Alla läger och sommarnöjen kostar pengar.

– Om man är utbränd eller långtidssjukskriver får man ingen paus då barnen är hemma och man kan ju inte vara sjukskriven från sin familj.

En blond kvinna i svart blus med vita blommor. Ett kors runt halsen.
Bildtext För familjer som redan har det svårt ekonomiskt kan sommaren bli extra svår, säger Hanna-Maria Hakala, ledande diakonitjänsteinnehavare vid Vasa svenska församling.
Bild: Johanna Ventus / Yle

Delar ut sommarbidrag till barnfamiljer

I sommar kan det för många vara svårare än tidigare att få ekonomin att gå ihop. Livsmedelpriserna stiger, bensinen är dyr och elräkningen kan vara lika hög som på vintern.

Svenska Yle publicerade på onsdag en jämförelse av prisutvecklingen på populära matprodukter sedan slutet av mars och fram till slutet av maj. Enligt den här priskollen är det framförallt priset på ägg och mejeriprodukter som sprungit iväg under våren där priset stigit med nästan 20 procent. Det här är tätt följt av köttprodukterna som har sett en prisökning på 15 procent.

Hanna-Maria Hakala tror det här kommer att få konsekvenser.

– Vi har ännu inte sett en ökning av fler som vänder sig till diakonin för hjälp men jag tror vi kommer att se en ökning de närmaste månaderna. Den ökningen gör vi oss nu beredda för, säger Hakala.

Vilken hjälp kan diakonin erbjuda?

– I huvudsak erbjuder vi samtalsstöd men vi kan också vägleda vidare om så behövs. Vi ser gärna att de som kommer hit först går via socialen för att få ekonomisk hjälp. Men då man inte fått hjälp någon annanstans ifrån kan diakonin hjälpa. Vi har inte lika stränga regler som kommunen och FPA utan kan mera se till helheten.

Från och med den här veckan då sommarlovet börjat delar också Vasa svenska församling ut sommarbidrag till barnfamiljer som har det kämpigt ekonomiskt.

En tallrik med skolmat som består av fiskbullar och potatis.
Bildtext Utan skolmat får många familjer svårt att få pengarna att räcka till på sommaren.
Bild: Marica Hildén / Yle

– Det handlar inte om många hundra euro men tanken är att pengarna ska hjälpa till då lunchen barnen får i skolan och dagis faller bort. Genom att ta kontakt med en av våra diakoner kan man få bidraget, säger Hakala.