Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nathalie Blomqvist nådde sitt mål redan i sommarens första tävling – tunga skalperna har gett mersmak: "Nu siktar jag på EM"

Från 2022
Nathalie Blomqvist löper.
Bildtext Nathalie Blomqvist känner sig självsäker, nu är det dags att sikta på senior-EM också.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Nathalie Blomqvist skrev om det finska rekordet på 1500 meter i U23-klassen i premiären. Nu ska hon kapa av ytterligare sekunder från sitt personbästa.

Nathalie Blomqvist – EM-löpare 2022?

Ännu för ett halvår sedan skulle det kanske ha känts utopistiskt, men efter en rad ytterst imponerande resultat vågar IK Falken-löparen skruva upp förväntningarna.

Säsongens första banlöpningstävling på 1500 meter resulterade nämligen i tiden 4.11,36 – ett nytt finskt U23-rekord. På fredagen kapade hon av ytterligare en sekund av tiden.

Och nådde samtidigt målet för sommaren hon själv målade upp i Yle Sportens intervju för bara en månad sedan.

– Jag hade ju egentligen inte ens tagit reda på vad rekordet var och visste därför inte att jag kunde slå det. Men det var jätteroligt att göra det – speciellt i första tävlingen, säger Blomqvist per telefon.

Det krångliga rankningssystemet

I Manchester förra fredagen räcke tiden efter en slutspurtsstrid till en andraplats. Men egentligen ska man inte vara värst överraskad.

– Mitt tidigare rekord var ju tre år gammalt och jag har gått framåt sedan dess. Så man ska väl inte vara det. Men kul är det ju ändå. Förhoppningsvis ska tiderna bli ännu bättre, säger Blomqvist.

För att nå sommarens nya mål måste de bli det.

– Nu siktar jag mot EM, slår Blomqvist fast.

– Innan säsongen var mitt främsta mål bara att få tävla och vara frisk och hel. Men nu har det gått bra och dessutom har det kommit fina resultat på köpet. Så jag hoppas att jag kunde kvala in via rankningen.

Nathalie Blomqvist blir intervjuad.
Bildtext Nathalie Blomqvist har vetat att hon har resultaten i kroppen, men har inte kunnat bevisa det.
Bild: All Over Press

Rankningssystemet är ju milt sagt komplicerat – har du själv koll på vad du måste göra för att kvala in?

– Jag måste nog säga att jag inte är helt 100, säger Blomqvist och skrattar till.

– Men min tränare och andra stödpersoner har bättre koll. Sammanlagt fem 1500-meterslopp måste det bli. Tiden måste antagligen vara under 4.10 och dessutom måste tävlingarna hålla hög nivå. Det är ändå bara 30 som får en plats. Konkurrensen är rätt hård.

"Jag är redan på plus"

Att komma under 4.10 är inte något omöjligt uppdrag, intygar Blomqvist. Hon talar själv om att kapa av upp till tre sekunder i sommar. "Jag kom ju rätt nära senast", säger hon och syftar på att hon bara kom 25 hundradelar från det förra fredagen.

– Jag hoppas jag kan förbättra resultaten. Jag känner mig trygg med formen just nu.

Hon har orsak att vara säker. Redan i terräng-FM i maj slog hon OS-finalisten Kristiina Mäki.

– I och för sig så är det väldigt annorlunda då man talar om terräng och banlöpning, men med tanke på mina lopp på 1500 också så har jag fått bra resultat och slagit löpare med mycket bättre rekord än jag. Så har det hjälpt mig tro att jag också kan komma ner till bättre tider.

Nathalie Blomqvist korsar mållinjen.
Bildtext Somrarna har varit skadefyllda för Nathalie Blomqvist.
Bild: Anssi Mäkinen / SUL

Den första chansen att göra det kommer på onsdag då GP-deltävlingen i Esbo går av stapeln. Yle sänder tävlingarna direkt i TV2 och på Arenan.

Och om det inte går vägen tänker Blomqvist inte hänga läpp.

– Jag har sett det som en bonus i år då jag ändå har två säsonger bakom mig som verkligen inte blivit något alls. Jag är redan på plus.

– Nu har jag fått träna frisk och framför allt kunnat tävla – att jag kunnat visa vad det är jag tränat för. Träningssäsongerna har varit lyckade tidigare år också, men skadebekymren har hindrat mig under somrarna.

Nytt samarbete bär frukt direkt

Dessutom har hon en ny tränare som stöd. Tillsammans med Tom Andtbacka har hon lagt in en högre växel för att uvecklas.

Helt konkret har antalet träningslägerdygn ökat, styrketräningen likaså. För att inte glömma fartuthållighetspassen.

– Största grejen är att träningen har gått från junior- till vuxenträning, beskriver Blomqvist det och skrattar innan hon tillägger:

– Det har tagit mig till en ny nivå.

Vad ska du göra helt konkret för att nå nästa nivå också resultatmässigt och lyckas med dina mål?

– Jag tänker bara att jag tar en tävling i taget och gör mitt bästa. Mer kan jag inte göra. Så räcker det så långt det räcker. Jag sätter inte så mycket press på mig själv. Jag tror att resultaten kommer då man har en avslappnad stämning och det ska jag försöka göra.

Diskussion om artikeln