Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Varje vecka samlas 10 ton bortkastade textilier in i Åbo – om du sorterar rätt kan dina gamla byxor bli någon annans nya handduk

En kvinna med andingsmask och skyddsutrustning håller upp ett par himmelsfärgade barnshorts.
Bildtext De här barnshortsen ska bli fiber för en ny produkt. Först plockar Elina Kokko ut shortsen bland annat skräp som inte lämpar sig för återvinning.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Intresset att återvinna textilavfall växer i takt med att folk blir mer medvetna. Numera behöver man inte besöka avfallsstationer för att slänga oanvändbara kläder och textilier, utan det går att göra också i centrum av städer.

Textilavfall från hela Finland skickas till Kärsämäki i Åbo. Varje vecka samlas ungefär 10 000 kilogram bortslängda byxor, lakan och spetsdukar här. Avfallet sorteras för hand i tjugo olika kategorier.

En av dem som går igenom säckar med avlagda textilier vid Sydvästra Finlands avfallsservice är Elina Kokko.

– Vi måste känna till olika slags material, för vi sorterar tygerna enligt fiber, säger Elina Kokko.

Porträtt av kvinna med glasögon.
Bildtext Elina Kokko sorterar textilavfall vid Sydvästra Finlands avfallsservice. Kokko säger att det är viktigt att textilåtervinningen utvecklas.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Från och med år 2023 kräver lagen att textilier sorteras separat i hela Finland. Då väntas mängden insamlat textilavfall växa.

För tillfället jobbar Kokko och tolv andra med att sortera finländares bortkastade textilier och mängden avfall är mer än tillräcklig för dem.

– Det finns så stora massor av textilier, det går inte bara att kasta bort. Vi måste göra något annat av materialet.

Bild av kvinna iklädd andningsmaks. I bakgrunden flera säckar med textilavfall.
Bildtext De som sorterar avlagda textilier måste bära skyddsutrustning. En del av tygstyckena är mögelskadade som kan utgöra en hälsofara.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Viktigt att sortera rätt

I stora balar, sorterade enligt material, skickas de tygstycken som går att förädlas från Kärsämäki till Pemar, där Finlands hittills enda förädlingsstation för textilavfall finns. Där bearbetas textilavfallet till fiber som sedan kan användas som råmaterial för exempelvis handdukar, väggisolering eller akustikskivor.

Balar av textilfiber.
Bildtext De gråa balarna är textilfiber som fördlats i Pemar. Balarna till vänster har skickats till förädlingen i Pemar från sorteringen i Kärsämäki.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Textilåtervinning är ett ganska nytt fenomen och efter att förädlingsstationen i Pemar öppnade i november har intresset för det vuxit. Numera kan man göra sig av med sina avlagda textilier också i centrum av städer, då det tidigare endast gick att sortera på avfallsstationer.

– Jag skulle säga att folk är ganska bra på att sortera, men det finns också några problem. Men sorteringen är så ny ännu så det är naturligt att det går fel, säger Elina Kokko.

Bild av en hand som håller upp textilfiber.
Bildtext Avlagda textilier blir fiber och fibret spinns till tråd som kan användas till nya produkter. Handduken i nedre vänstra hörnet är gjord på förädlat textilavfall.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Det vanligaste misstaget är att slänga blöta eller mögliga textilier i återvinningskärlet. Sådana textilier går inte att återvinna utan åker till förbränning.

Konsumenten kan med andra ord slänga sådant direkt i kärlet för brännbart avfall.

Bild av ett par smutsiga sammetsbyxor.
Bildtext Ett blött eller mögligt plagg kan förstöra ett helt parti avlagda textilier som legat i samma container. Det här paret byxor var för smutsiga för att kunna förädlas.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Tygstyckena får inte heller vara angripna av ohyra eller ha smutsfläckar. Smutsiga tygstycken går inte att återvinna och är inte behagliga för personalen att sortera, säger Cati Huhta, som är invånarservicechef för Sydvästra Finlands avfallsservice.

– Vått, mögligt och äckligt ska inte sorteras som avlagda textilier. Sådant man inte själv skulle vilja tafsa på, man kan kanske tänka den vägen, säger Cati Huhta.

Bild av en kvinna som står framför högar med plastsopor.
Bildtext Enligt Cati Huhta, invånarservicechef för Sydvästra Finlands avfallsservice, är det en positiv sak att folk återvinnner sina avlagda textilier.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

En del av textilavfallet är i för gott skick för att återvinnas. De sorteras i ett separat kärl och säljs i Sydvästra Finlands avfallsservices affär för återvunna textilplagg.

Skor, bälten och handväskor hör inte heller hemma i insamlingen för avlagda textilier. Är de i gott skick säljs de vidare, annars ska de sorteras som brännbart avfall.

Textilierna tas hand om på rätt sätt

I maj fick Sydvästra Finlands avfallsservice in speciellt mycket avlagda textilier, mer än avfallservicen hade väntat sig. Huhta ser den stora mängden avlagda textilier som en positiv sak.

– Folk har varit ivriga med att städa bort avlagda textilier hemifrån och hittat vår insamling. Det är det vi hela tiden har strävat efter. Alla kan hämta sina textilier hit och textilierna tas hand om på rätt sätt, säger Cati Huhta.

Bild av enorma säckar fyllda med textilavfall.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Huhta tror att intresset för att återvinna textilier har ökat eftersom finländarna hela tiden blir mer medvetna om var och hur det går att göra.

– Vår anläggning i Pemar fick mycket publicitet och folk har kanske hört att det ska bli obligatorisk insamling i Finland från och med 2023. Folk har hittat insamlingen och vaknat upp, säger Huhta.

Diskussion om artikeln