Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Anna fixar stämningen i 20-årsjubilerande tv-programmet Strömsö med hjälp av pyssel, loppisfynd och trendiga färger: "Inredningen får inte vara för snäll"

Anna Påfs-Streng sitter i Strömsös biliotek med en uppslagen bok i famnen.
Bildtext Anna Påfs-Streng har arbetat med tv-programmet Strömsö i tjugo år.
Bild: Jessica Morney / Yle

Anna Påfs-Streng ger oss tips för hur skapa Strömsökänslan hemma.

Alla känner vi väl till den speciella stämning som råder i tv-programmet Strömsö. God mat och mysigt pyssel fixas till i färgstarka, ombonade rum. Anna Påfs-Streng är den som skapar den vackra och harmoniska stämningen på Strömsö.

– Jag ordnar lite inne och lite ute och har hand om det estetiska. Allt som syns i bild har jag på något sätt fixat till.

Anna Påfs-Streng är designer och har hand om rekvisita, inredning och kläder – och till och med införskaffandet av råvarorna som används i Strömsös matlagning.

Strömsös nymålade bibiotek. Starka färger och en mörkröd soffa och ett  bord i mitten.
Bildtext Nymålade väggar och bokhyllor i Strömsös bibliotek.
Bild: Jessica Morney / Yle

Innehållet i programmen påverkar inredningen

Stämnigen i tv-programmet har sitt egentliga ursprung i själva Villa Strömsö, som är byggd på 1850-talet, och från omgivningen runt villan.

– Här har vi alla möjligheter. Villan har fina fönster, det är fina dörrar och så har vi en fantastisk miljö utomhus med strand, vatten och allt möjligt.

För att förstärka stämningen använder Anna lugna, trendiga färger i inredningen och tar vara på gamla möbler, ofta sådana som hon hittar på loppis. Hon använder också många av de produkter som redaktionens experter tillverkat.

– Det som våra experter gör påverkar också inredningen - eller scenografin. Om Lee tillverkar en grön kudde i ett avsnitt, så tänker jag att vi måste ha något annat som är grönt som syns i rutan samtidigt.

Om man tittar noga så ser man också ofta föremål tillverkade av Jim Björni – alltifrån stegar till täljda grisar – i rummen där programmen spelas in. Och väggarna pryds av Camilla Forsén-Ströms konstverk.

Kamerautrustning i matsalen på Strömsö.
Bildtext I inredningen på Strömsö måste man ta hänsyn till kameror och annan teknisk utrustning.
Bild: Jessica Morney / Yle

Mysig förnyelse

Anna har fria händer i jobbet med Strömsös stämning. Hon kollar ändå med producent och kollegor att till exempel bibliotekets nya väggfärg, som hon nyligen målat, är okej.

I jobbet med att förnya biblioteket var det viktigt för Anna att det skulle bli en förnyelse som syntes. Det var också viktigt att det blev mysigt.

– Jag tänker ändå lite trendigt. Just nu är grågröna, blågröna och turkosa färger populära och jag valde bland de färgerna till väggarna. Bokhyllan fick bli chokladaktig rödbrun. Sedan ska jag sätta tillbaka böckerna i enlighet med hur jag ser på färgkoordinering.

Även om det redan i och med det här finns mycket färg i biblioteket så behövs det, enligt Anna, ännu några färgklickar.

– Det får inte vara för snällt, utan det måste alltid finnas någon färg som ploppar upp. Därför har jag valt ett sammetstyg i illgrön färg till våra gamla guldstolar som hängt med sedan starten.

Ibland kan det komma någon fråga om varifrån jag köpt någon grej, eller så berättar någon att de har exempelvis samma bord hemma som de sett i programmet

― Anna Påfs-Streng, ansvarig för stämningen i tv-programmet Strömsö

Trots att inredningen både är genomtänkt och färgstark, och säkert en inspiration för många tittare, så kommer det sällan några direkta reaktioner eller kommentarer från publiken.

Reaktionerna gäller mest de produkter som tillverkas i programmet. Det kommer mycket ros, meddelanden och foton från tittare som till exempel tillverkat någon av Jims bänkar.

– Men ibland kan det komma någon fråga om varifrån jag köpt någon grej, eller så berättar någon att de har exempelvis samma bord hemma som de sett i programmet.

Anna Påfs-Streng sitter och tittar i en bok i Strömsös bibliotek.
Bildtext Den här boken hör till dem som fått vara kvar efter att Anna rensat i bokhyllorna i samband med att biblioteket fick nya färger.
Bild: Jessica Morney / Yle

Hur skapa Strömsökänslan hemma?

Med tv-programmet vill Strömsöredaktionen förmedla att man ska ta hand om sina saker, förnya dem och använda gamla produkter om man vill göra något nytt. Och det här kan alla som själva vill skapa lite Strömsökänsla hemma använda sig av.

– Ta vara på ärvda möbler och sök på loppis efter prylar och möbler. Använd dem som de är eller restaurera dem och måla om dem. Ett annat tips är att ta fram saker som betyder mycket för dig, till exempel något från din barndom.

Ett annat tips direkt från tv-inspelningarna är att ha många växter.

– Tomma hörn är farliga i bild i tv. Det måste finnas någonting överallt så att kameran kan svänga på sig. Då är växter bra, liksom små lampor och ljus. Böcker är också fina, liksom mattor och kuddar i fina färger.
Det enda no-no:et är kanske det kritvita.

Följ din egen känsla och skapa också din egen konst med enkla medel

― Anna Påfs-Streng

– Vitt lyser för mycket i tv. Det är lika svårt med svart färg, som liksom skapar ett svart hål i bild. Randigt och prickigt får också eget liv i bild, så det undviker jag också.

Det kan ta tid att få fram den rätta Strömsöstämningen hemma, men Anna Påfs-Streng anser att man ska låta det ta sin tid.

– Följ din egen känsla och skapa också din egen konst med enkla medel, säger Anna.

Hon har själv aldrig tröttnat på den färgstarka och ombonade Strömsöstämningen.

– Men jag vill ändå gärna ha ombyte. Det håller mig alert och får mig att gå igång och tänka vidare.

Lagerrum på Strömsö, fyllt av prylar och rekvisita.
Bildtext Det är viktigt att pryllagret finns nära till hands, vilket underlättar scenografiarbetet.
Bild: Jessica Morney / Yle

På andra språk