Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur viktig är Schüller för Finland? Tidiga bytet visade att alternativen är få som Sparvs efterträdare på mitten: "Är som pånyttfödd"

Från 2022
Rasmus Schüller i landskamp mot Bosnien.
Bildtext Rasmus Schüller höll ihop mittfältet i en timme mot Bosnien-Hercegovina.
Bild: Lehtikuva

Markku Kanerva efterlyser balans. Då gör han bäst i att vända sig till Rasmus Schüller. Det senaste landslagsåret har visat hans betydelse – och bristen på alternativ.

Kraftigt förenklad och förkortad händelsekedja i Finland–Bosnien-Hercegovina:

I en timme hade Finland bra koll på bosnierna och grepp om match och seger. Sedan byttes Rasmus Schüller ut och Thomas Lam kom in på defensivt mittfält.

Efter det var Finland under tryck sista halvtimmen, tappade kontrollen och segern.

Riktigt så enkelt är det förstås inte att förklara varför Finland kryssade i lördags, men Schüller visade varför han är en pålitlig startspelare. Lagom elak, fotbollssmart och tillräckligt duktig med bollen.

– Schüller har varit som pånyttfödd de senaste åren, han har gjort det otroligt bra i Djurgården. Han växer i landslaget hela tiden, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Tim Sparv ler.
Bildtext Tim Sparv var länge ankaret på Finlands mittfält, men han lade av förra året.
Bild: Tomi Hänninen

Lördagens match ringade in en tydlig brist i landslaget. Efter att Tim Sparv lade av skriker laget efter vettiga alternativ för balansrollen på mittfältet.

– Här i landslaget är de två andra på mitten offensivare. Jag försöker att binda ihop lagdelarna, säger Schüller om sin roll.

Viktig roll i finska laget

Så länge Sparvs kropp höll ihop var han det givna valet på centralt mittfält. I VM-kvalet under 2021 blev det däremot vaktbyte och Schüller startade i sex av åtta matcher.

Med Sparv i pension har Schüller blivit en nyckelspelare i landslagets 5–3–2-system.

– Finland behöver verkligen en spelare i bra form på den positionen. Den rollen är väldigt viktig. Man ska skydda backlinjen och samla bollar, säger Lyyski.

Finland i Nations League

4 juni: Finland–Bosnien-Hercegovina 1–1

7 juni (19.00): Finland–Montenegro

11 juni (21.45): Rumänien–Finland

14 juni (21.45): Bosnien-Hercegovina–Finland

23 september (21.45): Finland–Rumänien

26 september (21.45): Montenegro–Finland

Schüller har missat några matcher under vårsäsongen i Sverige på grund av skada. Då Markku Kanerva plockade av Schüller efter en timme i lördags var det åtminstone delvis en säkerhetsåtgärd för att inte riskera honom för mycket.

– Kroppen känns bra, jag är redo för spel, säger 30-åringen med ett snett leende.

– Jag tycker att vårt spel på mitten fungerade bra mot Bosnien. Dagens fotboll är en löpsport och det ställer höga krav. Som spelare måste man vara dynamisk. Jag trivs bra i den här centrala rollen.

Kanerva: Blir förändringar

Matchtakten är tajt och Montenegro väntar i Helsingfors på tisdag. Om man ska tyda Kanervas ord rätt förväntar sig förbundskapten ett motstånd som vill ställa om.

– Vi måste behålla balansen på planen. Vi hade en scout på plats när de slog Rumänien i lördags – en match där de vann rättvist. De har teknik och fysik i sitt lag, säger Kanerva.

De mest profilstarka spelarna saknades däremot när Montenegro startade Nations League med seger. Anfallaren Stevan Jovetic – tidigare i klubbar som Manchester City, Inter och Fiorentina, numera i Hertha Berlin – är uttagen men spelade inte, medan Atlético Madrids Stefan Savic avstår på grund av skada.

Kanerva har hela truppen tillgänglig. Samtliga 27 spelare tränade på Olympiastadion dagen före match.

– Matchtakten påverkar och vi tittar på belastningen. Och ja, det blir förändringar i startelvan, bekräftar Kanerva.

Finland möter Montenegro på Olympiastadion i Helsingfors på tisdag med start klockan 19.00. Yles studio inleder uppsnacket klockan 18.15 i TV2 och på Arenan – Chriso Vuojärvi kommenterar matchen på svenska.

Diskussion om artikeln