Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt storprojekt i Karleby – staden ingår avtal med tillverkare av batterimaterial

Från 2022
Storindustriområdet i Karleby
Bildtext Flera företag har i vår meddelat om satsningar på storindustriområdet i Karleby. Förutom Umicore också Jervois och Keliber.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Karleby stad och bolaget Umicore Finland har gjort ett avtalsutkast som innebär att företaget hyr ett 26 hektar stort område på storindustriområdet. I Karleby är förväntningarna höga.

Enligt stadsstyrelsens ordförande Sari Innanen (C) kommer dagens nyhet att ha stora och många positiva effekter på Karleby, som till exempel fler arbetsplatser och mer skatteinkomster.

– Vi var alldeles till oss i stadsstyrelsen, det här är en så stor nyhet. Jag har inte varit med om något motsvarande under min tid som ordförande och det har inte många andra heller, säger Innanen.

Mer än så vågar hon inte avslöja eftersom det handlar om ett börsbolag.

Umicore tillverkar batterimaterial och finns redan i dag på storindustriområdet. I avtalet ingår också en köpoption för det aktuella området.

"Stärker näringslivet en lång tid"

Enligt ett pressmeddelande från Karleby stad stärker dagens beslut utvecklingen av näringslivet i staden en lång tid framöver.

– Storindustriområdets långsiktiga utveckling, samarbetet och det förtroende företagen visar gläder oss mycket och uppmuntrar oss att fortsätta arbeta för att utveckla verksamhetsförutsättningarna, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Enligt pressmeddelandet har Karleby i sin nya strategi förbundit sig till aktivt partnerskap med företagen i området och till att stödja deras tillväxt. Målet är att det ska resultera i flera jobb och stärka stadens dragningskraft.

– Det faktum att Umicore utvidgar sin verksamhet är än en gång ett tecken på en stor internationell aktörs tillit till vårt område, säger utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.

Flera goda nyheter

För några veckor sedan meddelade Karleby att bolaget Jervois satsar på en ny fabrik i staden. Sari Innanen säger att det som nu händer är unikt.

– Det handlar om toppennyheter, supernyheter. Keliber och Jervois och nu det här, inte ens i större städer händer sådant här varje år.

Umicores produkter används bland annat i batterier till mobila enheter och eldrivna bilar.

Diskussion om artikeln