"Det handlar om Turkiets pålitlighet som försvarspartner" – Finlands och Sveriges Natoprocess nämndes ofta då europarlamentarikerna debatterade den turkiska samhällsutvecklingen
Det var inte bara brotten mot rättsstatsprincipen, det demokratiska underskottet och kränkningar av mänskliga rättigheter som dominerade Europaparlamentets debatt om Turkiet i går. Också landets förhalning av Finlands och Sveriges Natomedlemskap togs upp.
Tysklands Sergey Lagodinsky (De gröna/Europeiska fria alliansen) sammanfattade frustrationen i plenisalen då han konstaterade att man upprepar samma procedur nästan varje år:
– Vi talar om mänskliga rättigheter och demokrati, om läget i sydöstra Turkiet och om Cypern och Grekland. Men också de av oss som är mest öppna för Turkiets europeiska framtidutsikter har blivit trötta. I år finns det med ännu ett ämne som inte bara skadar, utan kan förstöra vår relation eftersom det gäller säkerhet.
– Det handlar om Turkiets pålitlighet som försvarspartner, konstaterade Lagodinsky och hänvisade till Finlands och Sveriges Natomedlemskap som den turkiska ledningen har förhalat.
EU måste ta ställning till nya medlemsaspiranter
Kriget i Ukraina har satt ny fart på säkerhetstänket i Europa med både en utvidgning av EU och Nato på agendan.
Förutom de fem kandidatländer som redan väntar på att uppfylla kriterierna för ett EU-medlemskap har också Ukraina lämnat in sin medlemskapsansökan till Bryssel, tätt följt av Moldavien och Georgien. Och sedan förr betraktas också Bosnien och Hercegovina samt Kosovo som potentiella kandidater.
Frågan om EU-utvidgningen kommer att bli ett av ämnena vid toppmötet senare i juni.
Men för Turkiet, som har varit i EU:s vänterum i över 20 år, är anslutningsprocessen sen flera år tillbaka lagd på is. Och Europaparlamentarikerna ser ingen förändring i den saken.
– Turkiets ledning kränker Finland och Sverige då man förhindrar att dessa länders Natoansökningar går vidare. Det är inte fråga om kontraterrorism från Turkiets sida, eftersom terrorbekämpning är något varje medlemstat förbinder sig vid, sa Finlands Eero Heinäluoma (S&D-gruppen).
Han menade att den turkiska ledningen använder Finlands och Sveriges Natomedlemskap som spelpjäs för att främja andra politiska och militära målsättningar.
Det fortsatta samarbetet med Turkiet
Debatten under måndagskvällen i Strasbourg ska ännu utmynna i en omröstning under tisdagen om den årliga Turkietrapporten.
Heinäluoma efterlyste att Europaparlamentet försvarar alla EU-länders rättigheter att välja sin säkerhetspolitiska inriktning.
Enligt kommissionären för utvidgningsfrågor Olivér Várhelyi kommer man att fortsätta att samarbeta med Turkiet på områden som gäller handel, migration, klimat och säkerhet. Men med ett kritiskt grepp också i fortsättningen:
– Vi kan inte försvara den fortsatta tillbakagången när det gäller rättstatsprincipen och grundläggande rättigheter, eller spänningar mellan våra medlemstater och Turkiet, sa Várhelyi.