Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lehkonen avgjorde en drygt minut in i förlängningen – Colorado svepte sig till Stanley Cup-final

Uppdaterad 07.06.2022 08:44.
Artturi Lehkonen matchvinnare för Colorado Avalanche. - Spela upp på Arenan

Sedan mästerskapet 2001 har Colorado Avalanche inte nått ända fram till Stanley Cup-finalen, men år 2022 blev det åter verklighet. Edmonton Oilers fick se sig besegrat med 0–4 i den västra konferensfinalen.

Superbacken Cale Makar var förstås matchens man med sina fem börspoäng (1+4), men Colorados finländare kom inte långt efter. Artturi Lehkonen var god för 1+2 och Mikko Rantanen för 1+0 när Colorado Avalanche besegrade Edmonton Oilers med 6–5 efter förlängning och marscherade till sin första Stanley Cup-final sedan mästerskapsåret 2001.

Rantanen förde upp Colorado i ledning med 5–4 i tiden 54.47, och i knappt två minuter såg hans femte fullträff för slutspelet ut att vara matchens segermål.

Eller ja; rättare sagt såg det kanske inte ut exakt så, så pass mycket böljade spelet av och an med fokus snarare på vasst anfallsspel än på defensiven. Och har man spelare som exempelvis McDavid, Draisaitl och Nugent-Hopkins i ena lägret och MacKinnon, Landeskog och Makar i andra så kanske det lätt blir så: mera anfall, mindre försvar.

Lehkonen matchhjälte – igen

Knappt två minuter efter Rantanens ledningsmål utjämnade Zack Kassian till 5–5, och strax efteråt blev det förlängning där Artturi Lehkonen steg fram, precis som han gjorde i fjol vid exakt samma situation.

– Cale sköt och jag fick klubbladet på pucken och sedan var det mer eller mindre tomt mål, säger en avslappnad Lehkonen om segermålet.

Snygg styrning av den 26-årige finländaren som sedan petade in returen och sköt Colorado till en mycket efterlängtad Stanley Cup-final – för första gången på 21 långa år. Det innebär samtidigt att den i Pikis födde Lehkonen spelar i Stanley Cup-finalerna för andra året i rad.

I fjol spelade han för Montreal Canadiens men under våren lämnade han den kanadensiska mångmiljonstaden och flyttade till Klippiga Bergen, Denver och Colorado Avalanche. Minst sagt lyckad trejd för Avalanche: i grundserien stod Lehkonen för 6+3=9 poäng på 16 matcher, och i slutspelets 14 matcher visar saldot 6+5=11 poäng.

En skojig detalj är att Lehkonen i fjol avgjorde semifinalserien mot Vegas. Då vann Montreal med 3–2 efter förlängning och 4–2 i matcher.

Storstjärnorna i huvudrollerna

I den här matchserien i allmänhet och i den här fjärde matchen i synnerhet var det stjärnorna som levererade framåt – trots att Colorado gjorde sex mål var det bara sju spelare som fick poäng: Cale Makar 1+4, Artturi Lehkonen 1+2, Gabriel Landeskog 1+2, Nathan MacKinnon 1+0, Mikko Rantanen 1+0, Devon Toews 1+0, samt grovjobbaren Darren Helm 0+1. Till saken hör att Makar, trots fem börspoäng, blev på minus i protokollet, och Rantanen var i det avseendet sämst i hela Colorado med -2.

Samma visa i Edmontons läger: Leon Draisaitl 0+4, Connor MacDavid 1+2, Zach Hyman 2+0, Ryan Nugent-Hopkins 1+0, Zack Kassian 1+0, Darnell Nurse 0+1 och Tyson Barrie 0+1.

Övriga, däribland Jesse Puljujärvi med knappt 12 minuter speltid, blev på noll.

Därmed också sagt att målvakterna Mike Smith och Pavel Francouz – bägges räddningsprocent blev 85,7 – fick spela andra fiol, och till exempel vid Lehkonens segermål fanns det inte en enda Oilersspelare i närheten – trots att man för Edmontons vidkommande spelade säsongens mest avgörande minuter.

I den traditionella handskakningen efter matchen sågs en intressant grej när far och son kramade om varandra. Dave Manson, före detta hårdför back med över 1100 NHL-grundseriematchen på CV:n och nuvarande assisterande tränare för Edmonton Oilers fick se sig slagen i familjeduellen av sonen Josh Manson, som i egenskap av back i Colorado Avalanche får fortsätta jakten på Stanley Cup.

NHL, 6.6.2022, semifinalmatch 4 i den västra konferensen:

Edmonton Oilers – Colorado Avalanche 5–6 efter förlängning (0–4 i matcher)
Jesse Puljujärvi EDM: 0+0, 0, 11.51
Artturi Lehkonen COL: 1+2, 1, 15.58
Mikko Rantanen COL: 1+0, -2, 15.49

Videomaterial av Viaplay.

Diskussion om artikeln