Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Journalist i London: "Boris Johnson sitter säkrare, men inte säkert"

Boris Johnson.
Bildtext Det blir ingen lätt match för Boris Johnson att få med sig sitt parti och britterna när han försöker gå vidare från alla skandaler.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det är ingen trygg sits som den brittiska premiärministern nu ska jobba vidare från, trots att han klarade misstroendeomröstningen inom sitt parti. Den bedömningen gör journalisten Charlotta Buxton i London.

Utmaningarna är många och kraven från det brittiska folket är höga, säger Buxton till Svenska Yle.

– De stigande priserna på mat och energi skakar om samhället på allvar, det berättas om pensionärer som tvingas sitta i bussar och åka omkring hela dagen eftersom de inte har råd att värma sina hem, beskriver Buxton.

Portätt av Charlotta Buxton
Bildtext Journalisten Charlotta Buxton bor i London.
Bild: ©Åsa Westerlund2020

Enligt henne är förväntningen nu att sakfrågorna ska göra ett återinträde på den politiska scenen efter det dödläge som rått sedan brexit och coronapandemin.

– Britterna blickar nu mot 10 Downing Street och väntar sig lösningar på de akuta problemen.

Nästa problem bakom hörnet

Även om Johnson klarade förtroendeomröstningen inom sitt parti på måndagskvällen kan han knappast slappna av och gå vidare som om inget hänt, säger Charlotta Buxton.

– Omröstningen visade att det finns ett brett missnöje med honom inom Tories, samtidigt som opinionssiffrorna dalar.

Nästa utmaning är de två fyllnadsval som ordnas i slutet av juni. Just nu ser det inget vidare ut för Johnsons konservativa parti inför de valen.

Att överleva en förtroendeomröstning är heller ingen garant för en fortsatt trygg position som partiledare.

– Johnsons företrädare Theresa May klarade en motsvarande omröstning bara för att avgå ett halvår senare, påminner Buxton.

Redan på tisdag väntas Johnson i alla fall försöka pumpa in ny energi i sin politik genom att ruska om i regeringen och eventuellt utnämna några nya ministrar.