Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige ser ut att undvika regeringskris – politisk vilde lägger ner sin röst

Från 2022
Uppdaterad 07.06.2022 10:17.
Amineh Kakabaveh står i riksdagen.
Bildtext Amineh Kakabaves röst avgörande i omröstningen.
Bild: STELLA Pictures/Patrik Österberg

Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) kommer troligtvis inte att fällas i en misstroendeomröstning. Det blev klart sedan den politiska vilden Amineh Kakabaveh meddelade att hon lägger ner sin röst i omröstningen.

Den avgörande rösten i svensk politik, den partilösa Amineh Kakabaveh, meddelade under morgonen till SVT att hon tänker lägga ner sin röst i tisdagens misstroendeomröstning i Sveriges riksdag. Det här innebär att inrikes- och justitieminister Morgan Johansson troligtvis sitter säker och Sverige undviker regeringskris.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ned min röst, säger Kakabaveh till SVT. Hon säger att hon bestämde sig på tisdag morgon.

För att oppositionen ska få igenom misstroendet mot Johansson krävs det att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för det, alltså 175 röster. Så här långt har högeroppositionen – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna – samlat 174 röster, och Kakabavehs röst skulle ha varit avgörande.

Statsminister Magdalena Andersson har sagt att regeringen faller om oppositionen får igenom sitt misstroende, som bland annat grundar sig på att de anser att justitieministern misslyckats med att få bukt på gängbrottsligheten i landet.

Kakabaveh kräver offentlig bekräftelse från Socialdemokraterna

Amineh Kakabaveh, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet, har sedan hösten en uppgörelse med Socialdemokraterna om att stödja det prokurdiska partiet PYD i norra Syrien, ett parti som Turkiet har terrorstämplat. Det här för att säkra en majoritet i riksdagen med en ledamots marginal.

I och med att Sverige och Finland nu förhandlar med Turkiet för att få igenom sina Natoansökningar har uppgörelsen med Kakabaveh plötsligt blivit högaktuell. Hon har sagt att hennes röst i misstroendeomröstningen skulle bero på om Socialdemokraterna håller fast vid uppgörelsen eller inte.

– Partisekreteraren har gett mig löfte att det inte kommer blir några ändringar på grund av Natofrågan, säger Kakabaveh som fört samtal med Socialdemokraterna inför omröstningen.

Kakabaveh säger till Sveriges Radio att hon kräver en offentlig bekräftelse från Socialdemokraterna på uppgörelsen som träffats mellan henne och partiet. Annars kan hon ändra sig.

– Socialdemokraterna måste säga till medierna vad de har lovat mig. Gör de inte det så finns det fortfarande tid att ändra sig, säger hon till Sveriges Radio.

Senare under morgonen säger Socialdemokraternas partisekreterare att uppgörelsen med Kakabaveh håller.

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på, säger partisekreterare Tobias Baudin till TT.

Om Kakabaveh lägger ner sin röst kommer alltså Johansson att sitta kvar, förutsatt att alla andra riksdagsledamöter röstar som de i nuläget säger att de kommer att göra.

Misstroendeomröstningen hålls klockan 13 finsk tid.

Kritik från högeroppositionen inför omröstningen

Efter Amineh Kakabavehs besked om att hon lägger ner sin röst i misstroendeomröstningen har högeroppositionen som yrkat på misstroende reagerat.

– Regeringen får förhandla med en politisk vilde för att en justitieminister ska överleva i riksdagen, jag tror det är dåligt för Sverige att ha det på det sättet, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SVT.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att justitieminister Morgan Johansson måste avgå.

– Han måste avgå för att han är en av de ministrar som misslyckats allvarligast med kampen mot gängbrottslighet, säger Busch.

Om Johansson avgår har tre av fyra högeroppositionspartier lovat att de inte tänker medverka till fler misstroendeomröstningar innan valet.

Riksdagsvalet hålls i september.