Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historisk seger för Finland – Kanada besegrades för första gången

Från 2022
Uppdaterad 07.06.2022 09:39.
Nelli Laitinen firar mål.
Bildtext Finlands U18-flickor vann över Kanada (arkivbild).
Bild: Riku Laukkanen

Finlands U18-flicklandslag i ishockey inledde VM på bästa möjliga sätt. För första gången någonsin besegrade flicklandslaget Kanada i VM när man vann med 2–0.

En gnutta ishockeyhistoria skrevs natten till tisdagen i staden Madison i den amerikanska delstaten Wisconsin.

VM för U18-flickor, Kanada mot Finland. Kanada är givetvis storfavorit, inte minst mot det faktum att alla tidigare nio inbördesmatcher har slutat i kanadensisk seger. Med 61–3 i målskillnad, kan tilläggas.

Men nu var det andra bullar. Kanada dominerade förvisso och vann skotten med mäktiga 40–17, men som bekant är det målen som avgör.

Och på den punkten var Finland vassare med 2–0 efter fullträffar av Ada Eronen och Oona Havana. Eronens mål kom i spel med fem mot fem, Havanas mål med två kanadensare utvisade.

– Det känns fantastiskt eftersom vi aldrig förr vunnit över Kanada. Alla jobbade hårt och så fick vi ett par mål. Det hjälpte oss och sedan lyckades vi vara koncentrerade hela tiden, sade Havana på turneringens webbplats.

I målvaktskampen drog Finlands Emilia Kyrkkö det längre strået över Hailey Macleod. Kanadensiskan räddade 15 av 17 skott, Kyrkkö alla 40.

Efter slutsignalen firade de finländska spelarna stort, både i och utanför rinken.

– Vi är finländare, så klart firar vi i omklädningsrummet, sjungandes och dansandes, sade Havana.

Nästa drabbning redan på tisdag

På tisdag är motståndet minst lika hårt när USA ska försöka sätta puckar bakom Kyrkkö, och landslagstränaren Mira Kuisma vill inte se någon självgodhet i truppen.

– Jag tror att USA kommer att komma hårdare in i matchen än vad Kanada gjorde. Jag tror att det kommer att vara tuffare och vi måste vara förberedda, sade Kuisma.

USA är turneringens mesta vinnare med åtta guld, medan Kanada har fem segrar. Finland har två brons på meritförteckningen, från 2011 och 2019. Senast det begav sig, år 2020, förlorade Finland bronsmatchen mot Ryssland med 1–5.

Matchens höjdpunkter kan ses via denna länk.

Diskussion om artikeln