Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fullmäktige i Sjundeå sa ja till ett vårdbygge på 24 miljoner euro

Från 2022
Sjundeå svenska skola
Bildtext Sjundeå svenska skola invigdes 1970 och har byggts till i etapper. Eleverna flyttar hösten 2022 till en ny skolbyggnad, då rivs den gamla delen av Sjundeå svenska skola där kommunen vill bygga en ny social- och hälsovårdscentral. Arkivbild.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Sjundeå kommunfullmäktige beslöt på måndagskvällen (6.6) att gå vidare med planerna på en social- och hälsovårdscentral. Sjundeå vill bygga vårdcentralen där Sjundeå svenska skola finns.

Sjundeå behöver en ny vårdcentral eftersom det är problem med inneluften i den nuvarande hälsocentralen. Sjundeå kommun har en ny summa för det nya vårdbygget igen. Nu beräknas byggnaden kosta 24,2 miljoner istället för 25,5 miljoner euro.

Fullmäktige beslöt att den summan tas med i investeringsprogrammet för åren 2022 till 2024. Nu börjar tekniska nämnden arbeta med att konkurrensutsätta bygget.

Kläm röstades ner

Den höga summan gjorde att Marko Suoknuuti (Saml) ville ha med en kläm till beslutet. I klämmen vill Samlingspartiet bland annat se över ritningarna igen, till exempel vad gäller antalet isoleringsrum. Partikamraten Åke Holmlund understödde klämmen.

Det här fick en del fullmäktigeledamöter att protestera. Behövs det mera utredningar, undrade bland annat socialdemokraternas Kristian Parviainen.

– I Sjundeå gör vi utredning på utredning och sedan ska det göras utredningar på dem också.

De Grönas Minna Sneck höll med om att Sjundeå kommun nu måste gå vidare och hon var förbluffad över att Suoknuuti och Holmlund kom med en kläm om mera utredningar.

Fullmäktige röstade om klämmen skulle sättas med i beslutet att gå vidare med planerna. De flesta ville inte ha klämmen med, omröstningen slutade 19–8. Suoknuuti, Holmlund och SFP:s Anders Karell anmälde avvikande åsikt till protokollet.

Sjundeå räknar med statligt stöd

Sannfinländarnas Paula Tuominen sa att hennes parti vill remittera ärendet. I omröstningen föll förslaget om remiss med rösterna 24–3.

Kommundirektör Juha-Pekka Isotupa hann bli orolig för finansieringen när det blev tal om att ärendet kan remitteras.

– Om vi skjuter upp ärendet till hösten så kan vi vara säkra på att vi inte får understöd av Ara.

Kommunen räknar med ett statligt understöd på fyra miljoner euro från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara.

Antalet kvadratmeter minskar

De första kostnaderna för vårdbygget var elva miljoner euro, men den summan har stigit eftersom byggkostnaderna skjutit i höjden på grund av det världspolitiska läget. Dessutom har antalet kvadratmeter ökat under planeringens gång.

Nu har bygget bantats från drygt 5 500 kvadratmeter till lite på 5 000 kvadratmeter. Antalet platser för effektiverat serviceboende har minskats från 40 platser till 25 platser efter förhandlingar med Västra Nylands välfärdsområde.

Diskussion om artikeln