Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tomi Lämsä tar över som chefstränare för Juniorlejonen efter sommarens VM

Från 2022
Tomi Lämsä talar med Erkka Westerlund.
Bildtext Tomi Lämsä tar över U20-herrlandslaget efter Antti Pennanen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Antti Pennanen lotsar det finländska JVM-laget till VM i augusti, men oberoende av slutresultat stiger han åt sidan och ger över stafettpinnen åt Tomi Lämsä.

JVM i ishockey går av stapeln i augusti i Kanada med Edmonton som bas. Finlands VM-trupp leds av chefstränare Antti Pennanen, men efter VM stiger HPK:s förre guldtränare åt sidan och efterträds av Tomi Lämsä.

Ishockeyförbundet meddelade på tisdagen om anställningen av Lämsä. Hans kontrakt sträcker sig över två säsonger och slutar våren 2024.

– Jag ser verkligen fram emot att få arbeta med finländsk toppishockey och med internationell ishockey. Det är en betydande roll inom finländsk ishockey och ett ansvarsfullt uppdrag som jag med ödmjukhet tar emot, säger Lämsä på ishockeyförbundets pressmeddelande.

Den gångna säsongen tränade den 42-årige Lämsä KHL-klubben Salavat Julajev Ufa. Totalt har han varit de fem senaste säsongerna i Ufa, varav de tre första som assisterande tränare och de två sista som chefstränare.

I Finland har han tränat Jokerit och Pelicans.

Kimmo Oikarinen som är General manager för ungdomslandslagen prisar Lämsäs kunnighet inom internationell ishockey.

– I Lämsä får vi till Juniorlejonen och den finländska toppishockeyn en utmärkt person som kan det internationella spelet. Han har också diger erfarenhet av konkret arbete samt en stabil tränarutbildning att falla tillbaka på.

Den finländska toppishockeyn på herrsidan leds av trion Jukka Jalonen, Kimmo Oikarinen och Tomi Lämsä. På damsidan är GM Tuula Puputti ansvarsperson.

Läs mera om ansvarsfördelningen på Ishockeyförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln