Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konståkningens nedre åldersgräns höjs från 15 till 17 år: "Ett historiskt beslut"

Från 2022
Uppdaterad 09.06.2022 09:29.
Kamila Valjievan vapaaohjelmasta tuli kärsimysnäytelmä.
Bildtext Kamila Valijeva åkte som 15-åring världens genom tiderna bästa poäng i konståkning.
Bild: Ni Minzhe/CHINASPORTS/VCG via Getty Images

Det internationella konståkningsförbundet höjer den nedre åldersgränsen från 15 till 17 år. Bakgrunden till beslutet finns i dopingdebaclet under vinter-OS.

Att beslutet att höja den nedre åldersgränsen från 15 till 17 år fattades på tisdagen, överraskar inte med tanke på det stora understöd som förslaget hade. 100 länder röstade för att höja åldern, medan bara 16 länder motsatte sig en höjning av den nedre åldersgränsen.

Enligt beslutet måste man vara minst 17 år för att tävla i vuxnas discipliner.

Beslutet fattades på International Skating Unions (ISU) möte i thailändska Phuket på tisdagen.

Bakgrunden till att höja den nedre åldersgränsen var dopingstrulet i vinterns OS i Peking där den 15-åriga ryska konståkaren Kamila Valijeva åkte fast för att ha använt förbjudna preparat.

I OS blev det sedermera inga medaljer för den då 15-åriga Valijeva, men i höstas fick hon världens genom tiderna bästa poäng i konståkning.

"Grenens rykte står på spel"

– Det här är ett historiskt beslut, sade ISU:s president Jan Dijkema enligt nyhetsbyrån AFP efter omröstningen.

I förberedningen av beslutet intervjuade en grennämnd nästan 1 000 idrottare och tränare, av vilka 86 procent stödde förslaget.

Innan omröstningen medgav ISU-chefen Fredi Schmid, att förbundet fått utstå en hel del tryck från medier för att ta upp ärendet för behandling. Schmid hade understrukit åt delegaterna att grenens rykte står på spel.

– Det här är en sanningens stund eftersom också ISU:s trovärdighet står på spel. Glöm inte att medierna och publiken följer oss väldigt noggrant, sade Schmid enligt nyhetsbyrån AFP.

Även förbundets medicinska rådgivare röstade för att höja åldersgränsen till 17 år. Enligt dem skulle en höjning av åldersgränsen gynna de unga idrottarna såväl fysiskt som mentalt.

Åldershöjningen kommer att ske etappvis under de kommande åren fram till säsongen 2024–25.

Diskussion om artikeln