Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Politikern Dimitri Qvintus: Jag trodde jag hallucinerade när jag såg Jörn Donner och Claes Andersson i mitt sjukhusrum

Från 2022
Dimitri Qvintus småler mot kameran. I bakgrunden syns en grönskande skogsdunge.
Bildtext Dimitri Qvintus är ordfördande för FSD, de finlandssvenska socialdemokraterna. Före sin egen politiska karriär jobbade han intensivt i kulisserna, bland annat som specialmedarbetare till statsministrarna Antti Rinne och Sanna Marin.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Efter att ha jobbat åtta månader utan en enda ledig dag, lades han in på sjukhus. Dimitri Qvintus trodde att han hallucinerade när han fick dela rum med Jörn Donner och Claes Andersson. Nu sommarpratar han om tillfälligheter.

Då Dimitri Qvintus i fjol valdes till ordförande för de finlandssvenska socialdemokraterna FSD, var han ett rätt okänt namn för den stora allmänheten. Ändå hade han hunnit jobba i den finländska politikens absoluta finrum i tio år, bland annat som specialmedarbetare till statsministrarna Antti Rinne och Sanna Marin.

Det var intensiva år.

– I ett skede jobbade jag åtta månader i ett sträck, utan en enda ledig dag, säger Dimitri Qvintus.

Under de åtta månaderna var det två valkampanjer, regeringssonderingar och regeringsförhandlingar.

– Dessutom var Finland ordförandeland i EU. Som värst jobbade jag 100 timmar i veckan. Jag både duschade och sov med min telefon.

Det hela ledde till en allvarlig lunginflammation mitt i sommaren. Han blev intagen på Mejlans sjukhus och fick ställa in ett möte med Angela Merkel i Berlin. På sjukhuset kom han av en slump att dela rum med Jörn Donner och Claes Andersson.

Nu sommarpratar han om tillfälligheter och engagemang, två av de saker som har styrt hans liv. Han föddes som en enspråkigt finsk i Savolax och är i dag ordförande för de finlandssvenska socialdemokraterna.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus – om livet bakom kulisserna i den finska politiken

Programmet är inte längre tillgängligt

Men låt oss backa till hur Dimitri Qvintus hamnade i samma sjukhusrum med Donner och Andersson.

Det var mitt i sommaren 2019. Finland var ordförandeland i EU och statsminister Rinne och hans stab hade precis kommit hem från ett utdraget EU-toppmöte i Bryssel.

– Det var ett maratonmöte som ledde till att vi var vakna och jobbade 35 timmar i sträck. Jag hade känt mig sjuk redan när vi åkte dit, och när vi kom hem insåg jag att allt verkligen inte stod rätt till, säger Dimitri Qvintus.

Han åkte till akuten i Mejlans där det konstaterades att han hade en allvarlig lunginflammation.

– Mitt CRP, det vill säga infektionsvärde, var jättehögt. Normalvärdet är 3, mitt var 460.

Fick säga hejdå till Angela Merkel ...

Qvintus blev intagen och rullades i sin sjuksäng upp från akuten till det rum där han skulle ligga. Bredvid honom i de långa sjukhuskorridorerna gick hans sambo.

– Jag minns den där sterila lukten av rädsla och osäkerhet. Och jag tänkte att jag inte riktigt skulle ha tid för det här. Att jag ju egentligen skulle flyga till Berlin för att vara med och träffa Angela Merkel, säger han.

… och hej till Jörn Donner!

När Qvintus var framme vid det trepersoners rum där han skulle ligga, var det som om någon hade tryckte på en slow motion-knapp.

– Allt börjar plötsligt hända väldigt långsamt. Jag stirrar på den första patienten i rummet, han som ligger närmast dörren. Han är otroligt lik Jörn Donner. Jag tänker att jag säkert hallucinerar.

Men så möter Qvintus sin sambos blick och inser att hon har sett samma sak som han.

– Det ÄR faktiskt Jörn Donner.

Man står knäböjd på en klippa vid havet och håller en paj i händerna.
Bildtext Efter sin sjukhusupplevelse och efter att han blev pappa har han valt att jobba lite mindre. Nu tillåter han sig att njuta av en lugnare vardag.
Bild: Privat

Det osannolika fortsätter

Sängen rullas vidare. Qvintus ska ligga längst in i rummet, närmast fönstret.

– När min säng är på plats, vänder jag på huvudet och ser mannen som ligger mellan Donner och mig. Han är otroligt lik Claes Andersson.

Igen tror Dimitri Qvintus att han hallucinerar.

– Först tänker jag att jag måste ha fått väldigt starka mediciner. Men nej, jag har sett rätt. Det ÄR Claes Andersson!

Oförglömliga dagar

Qvintus hinner tänka att Mejlans kanske har ett speciellt rum för politiker. Men inser att det är en ren slump. En av alla de tillfälligheter som styrt hans liv.

– Och eftersom Donner och Andersson själva berättade i offentligheten att de låg intagna på sjukhus samtidigt sommaren 2019 och kom att dela rum, tänker jag att det är okej att berätta den här anekdoten.

Qvintus vill inte gå närmare in på exakt vad som hände och sades i sjukrummet. Men tiden han fick ligga där med Jörn Donner och Claes Andersson lämnade djupa spår.

– Jag är för evigt tacksam för att jag fick uppleva samvaron och den enorma mängden av bildning och klokhet.

I dag sommarpratar Dimitri Qvintus om livet i de politiska kulisserna. Och om det engagemang som drivit honom hela livet och som också ledde honom rakt ner i sjukhussängen.

– Det var naturligtvis galet att jobba i den takten. Men jag älskade mitt jobb och ville ge allt, säger Dimitri Qvintus.

Vegas sommarpratare sänds 27.612.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Electric Light Orchestra: Xanadu

Harmony Sisters: Kodin kynttilät

Andreas Scholl: Händel/Ombra mai fu

Håkan Wikman: Bach/Prelude in G major (BWV 541)

TV Theme Song Maniacs: Theme from Dallas

Benny Andersson & Björn Ulvaeus: Kära gamla sol

Renato Zero: Spiagge

Solistiseitsikko Imperial: Merikanto/Työväen marssi

Valaam Monastery Chant: Angel Vopijash

Jussi Björling: Schrader/Sommarnatt