Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Partierna inom Österbottens välfärdsområde får 600 000 euro under två år: ”Fel att skattepengar går till politikerna då vården går på knäna”

En sjukskötare går i en sjukhuskorridor. Hon har ryggen mot kameran.
Bildtext Fullmäktige godkände ett partistöd på 4 000 euro per person för år 2022. Från och med nästa år skulle stödet höjas till 6 000 euro per person.
Bild: Etienne Laurent / EPA

Fullmäktige för Österbottens välfärdsområde godkände på måndag ett nytt partistöd. Kristdemokraternas David Petterson tycker pengarna borde gå till vårdarna och inte politikerna.

På sitt möte på måndagen godkände fullmäktige för Österbottens välfärdsområde ett förslag om ett nytt partistöd.

Styrelsen hade redan tidigare godkänt partistödet på 4 000 euro per person för år 2022. Från och med nästa år skulle stödet höjas till 6 000 euro per person.

Efter omröstning gick fullmäktige in för styrelsens linje. Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Centern var emot stödet.

Eftersom fullmäktige består av 59 ledamöter skulle partistödet kosta Österbottens välfärdsområde 236 000 euro i år och 354 000 euro nästa år. Totalt blir det alltså nästan 600 000 euro under två år.

Svenska folkpartiet som har 32 ledamöter i fullmäktige skulle under två år få 320 000 euro. Kristdemokraterna med fyra ledamöter skulle jämförelsevis få 40 000 euro.

Huvudfrågan för mig är att jag tycker det är fel att använda skattepengar till mer medel till politikerna samtidigt som vården går på knäna.

David Pettersson (KD)

"Pengarna borde gå direkt till vården"

Kristdemokraternas David Pettersson från Pedersöre som sitter i både fullmäktige och styrelse tycker beslutet är ett steg i fel riktning.

– Huvudfrågan för mig är att jag tycker det är fel att använda skattepengar till mer medel till politikerna samtidigt som vården går på knäna. Så kan man inte resonera i mitt tycke, men en majoritet var av en annan åsikt.

– Vi har klarat oss utan de här skattepengarna tidigare och vi skulle bra klara oss med samma resurser nu. De här pengarna borde gå till vården och inte till politikerna, säger Pettersson.

Pettersson tycker beslutet ger en konstig bild åt väljarna.

– Jag anser att man har en verklighetsfrånvänd syn på vården då man vet att man kommer att bli tvungen att göra inbesparingar inom vården och samtidigt väljer att belönar sig själv med mer resurser, säger Pettersson.

En stor samling människor på väg in i en mötessal.
Bildtext Välfärdsområdets fullmäktige hade flera stora frågor på sitt bord på måndagen. (Arkivbild)
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Upp till partierna hur stödet används

Också andra välfärdsområden i Finland har tagit i bruk motsvarande stöd. I lagen om välfärdsområden står det att stödet kan införas för att förbättra fullmäktigegruppernas verksamhetsförutsättningar och för åtgärder genom vilka fullmäktigegrupperna ska främja välfärdsområdets invånares möjligheter att delta och påverka.

Stödet är öronmärkta pengar för förvaltning och ska användas till bland annat för att se till att kommuninvånarna får den information de behöver och främja invånarnas möjlighet att påverka.

Stödet som betalas ut är det maximala summan som partiet från använda och partiet ska redogöra för hur man använt pengarna. Pengarna ska inte användas till valkampanjer.

Det är upp till partierna själva att välja hur de använder stödet. KD har enligt Pettersson inga planer på att använda pengarna.

– Vi tar ett år i taget. Vårt förslag som röstades ner var att vi skulle ta ett år i taget och se om det verkligen finns ett behov men det röstades ner. Jag hoppas partierna kommer att använda summorna ansvarsfullt så att skattebetalarna får valuta för sina pengar, säger Pettersson.

SFP:s Johanna Borg: Politikerna behöver resurser för att fatta bra beslut

Fullmäktiges fjärde vice ordförande Johanna Borg från SFP tycker inte frågan är så enkel som kritikerna får det att låta. Enligt Borg behövs det resurser för att politikerna ska kunna fatta bra beslut som i förlängningen gynnar vården.

– Det är fråga om det största reformen i Finland självständiga historia och i det sammanhanget tycker jag det är vettigt med ett partistöd. Vi måste komma ihåg att det politiska arbetet kräver tid och resurser. Man kan inte komma oförberedd till mötena och fatta viktiga beslut. Det kräver mycket arbete av politikerna, säger Borg.

En kvinna med mörkt hår står utanför en byggnad.
Bildtext Johanna Borg (SFP) säger sig vara tveksam till själva summan men tycker att det behövs resurser för att politikerna ska kunna sätta sig in i viktiga frågor och fatta bra beslut.
Bild: Juho Teir / Yle

Borg röstade för förslaget om partistöd även om hon säger sig vara tveksam till själva summan.

– För egen del kan jag tycka att summan är ganska stor. Men pengarna betalas ut först då man redovisat kostnaderna och jag tror knappast vi kommer att behöva använda hela summan, säger Borg.

Hur kommer man inom SFP att använda pengarna?

– Vi har funderat på olika utbildningar och det kan också vara möjligt att bjuda in andra partier, det behöver inte vara bara för SFP-gruppen. Huvudsaken är att pengarna används för att vi ska kunna göra ett gott politiskt arbete med fokus på att ge alla invånare bästa möjliga vård och omsorg.

Vi måste komma ihåg att det politiska arbetet kräver tid och resurser. Man kan inte komma oförberedd till mötena och fatta viktiga beslut.

Johanna Borg (SFP)

Johanna Borg jobbar till vardags som sjukskötare. Hon säger att hon har förståelse för att det låter fel att ge pengar till politikerna och inte direkt till vården.

– Jag tycker också att vården och vårdpersonalen behöver mer pengar, men jag ser inte att det här är ett beslut som direkt tar bort pengar från vården. De beslut vi politiker tar påverkar i allra högsta grad hur verksamheten fungerar i praktiken. Inledningsvis kan ett sådant här stöd behövas men vi måste framöver utvärdera om det behövs och hur stort det ska vara. Går vi in i spartider ska stödet givetvis skäras ner, säger Borg.

Lyssna på Slaget om partistödet

Partistödet diskuterades också i Slaget efter tolv den 25 maj. I diskussionen deltog politikerna Rainer Bystedt (Sfp) och Päivi Karppi (Sannf) samt statsvetaren Marina Lindell från Åbo Akademi. Redaktör Filip Stén leder diskussionen.

Ska välfärdsområdet dela ut pengar till politiker?

31:19

Diskussion om artikeln