Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

F.d. fredsbevarare Elli Flén: Kunde jag ignorera afghanska Marwa som bad om hjälp för att rädda sina barn?

Från 2022
Elli Flén småler mot kameran. I bakgrunden syns en grönskande skogsdunge.
Bildtext Kommunikationskonsult Elli Flén kommer aldrig sluta skämmas för hur västvärlden övergav de afghaner de samarbetade med. Nu sommarpratar hon om kampen att försöka hjälpa en afghansk vän i nöd.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Under sina år som fredsbevarare i Afghanistan levde Elli Flén under devisen “kaveria ei jätetä - man lämnar inte en kamrat”. Men gäller det också 15 år efter kriget när en afghansk vän behöver hjälp?

Under 2007 ingick kommunikationskonsulten Elli Flén i fredsbevarande NATO-ledda styrkor i Afghanistan. Tjänstgöringen ute på den afghanska landsbygden gjorde stort intryck.

– Afghanistan är ett ställe som aldrig helt försvinner ur huvudet på en. Våldet, fattigdomen och den ofta obegripliga kulturen - men också hoppet, stjärnhimlen och den starka kamratskapen. Vid den tiden var jag fortfarande ganska ung, stark och orädd. Men Afghanistan slipade den värsta kaxigheten ur oss för gott.

Elli från sommarpratar om att vara en god medmänniska, både under och efter ett krig.

Fd-fredsbevararen Elli Flén – om kampen att rädda sin afghanska vän

Programmet är inte längre tillgängligt

Under sin tid i Afghanistan kom Flén i kontakt med en kvinna som i det här sommarpratet av säkerhetsskäl kallas Marwa.

– Hon var journalist och drev en radiostation med enbart kvinnor som anställda. Jag såg genast att hon var annorlunda. Hennes radiostation sände program om hälsa, familj och barnavård.

I våra mått mätt var programmen tama, varvade med religiösa sånger och uppläsning av traditionell afghansk poesi.

– Men radiostationen var ändå en nagel i ögat för de konservativa. Marwa sände program som talade mot barnäktenskap, påtvingade äktenskap och familjevåld.

Råd: Bli inte personligt engagerad

Under utbildningen före missionen fick Elli Flén lära sig att inte bli personligt engagerad i alla människor i nöd som man möter. Med så mycket elände runt sig måste man vara professionell.
– Det är ett helt vettigt råd och jag resonerade så. Jag var inte ens nära vän med Marwa. Vi träffades professionellt, det var allt.

– Hon var inte imponerad av mig och mitt sätt att leva. För henne var jag en av dessa otrogna utländska tölpar som hon fick lov att lära sig att leva med, eftersom vi såg till att hon hade ett jobb och mat på bordet.

Kvinna med ett barn handlar på en marknad.
Bildtext På landsbygden var det otänkbart att kvinnor rörde sig offentligt utan burka. Ibland såg Elli Flén kvinnor snubbla för att de inte såg ordentligt.
Bild: Privat

– Men vi var ju helt beroende av våra tolkar och av de afghaner som samarbetade med oss. Sådana som Marwa. De hjälpte oss och vi hjälpte dem.

Marwas barn var speciellt utsatta

Elli Flén höll sporadiskt kontakt med Marwa efter att hon återvänt till Finland. Våren 2021 blev talibanerna starkare och Marwas ton allvarligare. Hon har fyra tonåriga barn. De tre yngsta har funktionshinder och kan inte röra sig utan rullstol.

– I början av augusti skrev Marwa att hon behöver hjälp. Det var inte likt henne. Hon hade aldrig bett mig om något tidigare. Det fanns inga hjälporganisationer eller internationella styrkor kvar i Maimana. Jag kommer aldrig i hela mitt liv att sluta skämmas för hur vi övergav de afghaner som vi jobbade med

När talibanerna kom till makten var Marwa tvungen att lämna sitt hem och gömma barnen hos olika familjer.

– Som om det inte skulle räcka att vara kvinnlig journalist med talibanerna i hälarna hade Marwa också tre tonåringar i rullstol att ta vara på.

Kvinna i militärutrustning med berg i bakgrunden.
Bildtext Elli Flén som fredsbevarare i Salang-passet i Hidukush-bergen i Afghanistan 2007.
Bild: Privat

Hur mycket resurser kan man lägga på att hjälpa andra?

Elli Flén hade själv hunnit bli mamma till två små barn sedan hon och Marwa skildes åt.

– En mamma släpper instinktivt en annan mamma med mindre barn före i kassakön. Skulle jag nu kunna ignorera en mamma som ber om hjälp för att rädda sina barn?

– Jag hade stått med finska flaggan på uniformsärmen och lovat de här människorna att vi ska hjälpa dem. Hur mycket var det värt nu? Nu svävade de som litade på oss i livsfara och jag fick ställa mig frågan: Hur villig var jag att hjälpa nu? Och var gick min egen gräns för vilka metoder jag var beredd att utnyttja?

Idag sommarpratar Elli Flén om hur det går till när hon bestämmer sig för att rädda Marwa och hennes fyra barn ut från Afghanistan. Vad kostar det i tid och pengar om man vill vara en god medmänniska? Gäller “kaveria ei jätetä, man lämnar inte en kamrat” också efter ett krig?

Vegas sommarpratare sänds 27.612.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Junge, Junge ft. Kyle Pearce: Run, run, run

James Bay: Hold back the river

Dire Straits: Brothers in arms

Rammstein: Ausländer

Regina Spektor: One little soldier

Abba: I still have faith in you