Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författaren Carina Karlsson som skrivit om häxprocesserna på Åland: Ännu i dag anklagas kvinnor för ett sexuellt kapital som orsak till våldtäkt och misshandel

Från 2022
Carina Karlsson småler mot kameran. I bakgrunden syns grönskande buskar.
Bildtext Författaren Carina Karlsson har ägnat en stor del av sitt författarskap åt trolldomsprocesserna på Åland. Hon har skrivit dikter, en roman och librettot till operan Lisbeta. Nästa år kommer en populärvetenskaplig faktabok på samma tema.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

För exakt 356 år sedan brändes den första åländska kvinnan på bål för trolldom. Sju oskyldiga kvinnor dödades i trolldomsprocesserna. Carina Karlsson sommarpratar i dag om hur det kunde gå så här. Och om hur häxprocesserna ser ut i vår tid.

En stor del av sitt författarskap har Carina Karlsson ägnat åt trolldomsprocesserna på Åland på 1600-talet. Sju åländska kvinnor halshöggs och brändes på bål, anklagade bland annat för att ha flugit på kvastar till djävulens gästabud i Blåkulla.

– Trots att det är mer än 350 år sedan, skedde det ändå nästan i "modern" tid, på tröskeln till upplysningens tid, då vetenskaplig kunskap började spridas bland vanligt folk. Universitet grundades, också Åbo Akademi, säger Carina Karlsson.

Samtidigt brändes sju åländska kvinnor på bål för lika fasansfulla som fantasirika lögner.

– De var vanliga människor. De hade män och barn, familjer som sörjde dem när de avrättats. De hade grannar och vänner, folk som trodde på dem, men också folk som inte trodde på dem.

I dag sommarpratar Carina Karlsson om hur det kunde gå så här.

Häxforskaren Carina Karlsson – om de åländska kvinnorna som brändes på bål

Programmet är inte längre tillgängligt

När Carina Karlsson sommarpratar är det på dagen exakt 356 år sedan den fattiga tiggarkvinnan Karin Persdotter halshöggs och brändes på bål i Saltvik på Åland, den 8 augusti 1666.

– Hon var den första av sammanlagt sju åländska kvinnor som fick sätta livet till, säger Carina Karlsson.

I dag bränns ingen på bål. Men enligt Carina Karlsson har vi människor förändrats rätt lite på 350 år. Fortfarande har vi kvar samma beteenden, som möjliggjorde trolldomsprocesserna.

– Mycket lättare än vi själva förstår, faller vi in i drevet när det drar förbi. Man hinner knappt tänka efter förrän man är en del av flocken som skäller. Plötsligt är det mycket lättare att fortsätta skälla, än att höja rösten och ropa stopp!

Person sitter på en sten med ett skogslandskap i bakgrunden.
Bildtext Carina på litterär vandring på gården Skarpans i Sund, där Lisbeta, en av de sju åländska kvinnorna som brändes på bål, bodde. Hennes livsöde blev operan Lisbeta.
Bild: Privat

Starka kvinnor drabbas ännu i dag

Trots att det har gått flera hundra år sen den sista personen avrättades för trolldom i Finland, ser verkligheten annorlunda ut i resten av världen.

– Fortfarande är det i första hand sturska kvinnor som råkar illa ut. De som vågar ta plats och ta för sig av makt av olika slag, säger Carina Karlsson.

Det finns fortfarande platser där folk dör för att de blivit misstänkta för att vara häxor eller förhäxade.

Saudiarabien hör till de länder i världen som använder dödsstraffet allra mest.

– Ett av brotten som makthavarna i Saudiarabien har belagt med dödsstraff är just trolldom och de som avrättas döms ofta på grund av "erkännanden" de gjort efter svår tortyr.

Det är samma behandling som man utsatte de åländska kvinnorna för 350 år tidigare.

– Skräcken för vad en frimodig och talför kvinna kan ta sig för om man inte hindrar henne är lika stor och drabbande i länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien i dag som den var i vårt land år 1666.

Tre kvinnor med blombuketter.
Bildtext Carina skrev texten till operan Lisbeta - en trollkona skall du icke låta leva. Här tillsammans med Ålands operastjärnor Therese Karlsson och Jenny Carlstedt, efter premiären sommaren 2021.
Bild: Privat

Samma kvinnohat finns också kvar i Finland

Men också här hemma i Finland ser Carina Karlsson resterna av samma patriarkala strukturer.

– Handen på hjärtat, inte är vi heller befriade från föreställningar om att kvinnor besitter ett märkligt och destruktivt sexuellt kapital som bidrar till att vi blir våldtagna och misshandlade i hemmet. Det påstås att män helt enkelt inte kan låta bli, säger hon.

I dag sommarpratar Carina Karlsson om några av de åländska kvinnor som brändes på bål och ger dem den upprättelse de själva förutspådde att de en dag skulle få.

Vegas sommarpratare sänds 27.612.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Rebekka Karijord: Prayer

Ulvens döttrar: Mossmjuk och bergröd

Björk: Human Behaviour

Sanne Brüel: Det kolde gys

4 Non Blondes: What’s Up?

Angelique Kidjo: Voodoo Child

Sofia Karlsson: Regnet faller utan oss

Mer om ämnet på Yle Arenan