Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mobbningsoffret Gunvor Sarelin-Sjöblom: Sjukpensioneringen räddade mitt liv

Gunvor Sarelin-Sjöblom ler mot kameran. I bakgrunden syns grönskande buskar.
Bildtext Gunvor Sarelin-Sjöblom utsattes för arbetsplatsmobbning i mer än tio år. Det ledde slutligen till att hon sjukpensionerades. Hon har bearbetat upplevelserna i terapi, via sin konst och i tre böcker som hon skrivit.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Som barn upplevde hon aldrig mobbning i skolan. Men som vuxen utsattes hon för långvarig arbetsplatsmobbning. Efter tio tunga år blev hon sjukpensionerad som 58-åring. I sitt sommarprat säger hon att det räddade hennes liv.

Gunvor Sarelin-Sjöblom tog sig genom skolan, studietiden och de 28 första åren i arbetslivet utan att uppleva mobbning. Men sen vände allt. I likhet med uppskattningsvis fem procent av Finlands vuxna befolkning blev hon mobbad på arbetsplatsen.

– Man kan säga att helvetet brakade lös. Och efter en tioårig pina ledde det slutligen till att jag sjukpensionerades, säger Gunvor Sarelin-Sjöblom.

Hon valde att stanna kvar på sin arbetsplats, trots att stämningen var dålig och direkt farlig för hennes hälsa.

– Mina arbetsuppgifter var utmanande och stimulerande. Och jag hade inte gjort något fel – jag tyckte inte att det var jag som skulle flytta på mig. Framförallt kände jag att jag hade mycket att ge, därför stannade jag kvar, säger hon.

Idag sommarpratar hon om mobbningen hon utsattes för och hur den höll på att kosta henne livet.

Gunvor Sarelin-Sjöblom hade sitt drömjobb. Hon jobbade med internationella kontakter på en finskspråkig yrkeshögskola. Hon skapade möjligheter för både studerande och föreläsare att åka på utbyte inom Europa eller ännu längre bort.

– Jobbet var som skräddarsytt för mig. Jag talar fem språk och trivs i internationella miljöer, säger Gunvor.

Tjänsten förutsatte en komplettering i hennes cv och hon fick studieledigt ett halvår. Det var under studieledigheten som mobbningen bröt ut.

– Min kollega som vikarierade för mig ringde och var ursinnig på grund av en EU-ansökan som hen ansåg att jag borde ha skrivit innan min ledighet. Hen skrek och svor och hotade med att jag skulle få sparken om jag inte kom in och skrev ansökan.

Gunvor blev helt chockad – men ville inte sätta tid och energi på en konflikt under sin studieledighet.

– Så natten efter det hotfulla samtalet satt jag uppe till klockan 5 på morgonen och skrev den där ansökan som allt tydligen handlade om.

Anklagades för det hon hotats att göra

Efter en tid kallades Gunvor till sin arbetsplats, till ett möte där det skulle utredas varför hon jobbat trots att hon var studieledig. Mötet var sammankallat av kollegan som ringt henne och fått henne att skriva ansökan.

– Det kändes som en rättegång, där en panel på sex personer från ledningen helt hade svalt alla de beskyllningar som kollegan kom med. Processen var djupt kränkande, säger hon.

Kvinna bredvid ett målat porträtt.
Bildtext Gunvor har processat mobbningen i sin konst. Hon jobbar med många olika tekniker och ställer ut med jämna mellanrum.
Bild: Privat

Att så ett tvivel är ett mäktigt verktyg

När Gunvor kom tillbaka till sin arbetsplats efter studierna var allt förändrat.

– En mobbares strategi är att förstöra ditt rykte. När det är förstört är du försvarslös, ytterst sårbar och kan attackeras fritt, säger hon.

När väl mobbaren har stuckit hål på ditt rykte, behöver hen inte längre anstränga sig så mycket, eftersom hen har påverkat den allmänna opinionen.

– Att så ett tvivel är ett mycket mäktigt verktyg. Därefter kan nya rykten och lögner enkelt spridas.

Fick ingen hjälp

Gunvor kontaktade huvudförtroendemannen och högsta chefen – precis som man ska när sådant här händer.

– Men jag möttes inte av förståelse någonstans. Jag fick ingen hjälp, så jag beslöt att anmäla arbetsplatsen till länets arbetarskyddsmyndighet.

Efter det eskalerade mobbningen ännu mera, nu med högsta chefen som främsta mobbare.

Kvinna sitter framför en stor grupp med barn som är klädda i skoluniform.
Bildtext Gunvor sätter mycket av sin fritid på frivilligarbete i tredje världen. Hon sitter bland annat i styrelsen för en skola för de allra fattigaste barnen i Kambodja. Vänligheten hon mött där har varit helande.
Bild: Privat

I sitt sommarprat berättar Gunvor om hur mobbningen kunde se ut. Mest handlade det om falska anklagelser, saker som var helt påhittade.

– Oftast kom anklagelserna och hoten via telefonen, där det inte fanns några vittnen.

I dag är det 13 år sedan hon pensionerades. Hon har processat mobbningen, bland annat i sin konst och i tre böcker som hon skrivit. I sitt sommarprat vänder hon sig framför allt till medlöparna – som hon hoppas vill vara medmänniskor.

Vegas sommarpratare sänds 27.612.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Laleh: Bara få va mig själv

Danyel Gerard: Un grand amour

Staffan Hellstrand: Fanfar

Yves Duteil: Tarentelle

Coldplay: Fix You

Nightbirde: It’s Okay

Helen Sjöholm & BAO: Nyårsballongen

Philip Järvenpää: Dance With Me

Mer om ämnet på Yle Arenan