Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sista stundens förhandlingar och jämna omröstningar väntar – EU-parlamentet försöker enas om det stora klimatpaketet "Fit for 55"

Uppdaterad 08.06.2022 07:46.
Omröstning i Europaparlamentet i Strasbourg
Bildtext Viktiga klimatomröstningar väntar i EU-parlamentet i Strasbourg.
Bild: European Union 2022 - Source : EP

Europaparlamentet ska ge sin ståndpunkt inför de slutliga förhandlingarna mellan medlemsstaterna. Men vägen har varit lång och krokig för att nå konsensus om det ambitiösa klimatpaketet.

– Vi behöver alla de här förslagen om vi ska hålla fast vi vår plikt att vara klimatneutrala vid år 2050, sa kommissionär Frans Timmermans då man under tisdagen diskuterade slutpositionerna inför omröstningen.

EU-parlamentet ska under onsdagen ta ställning till åtta förslag som ingår i vad som har betecknats som världens mest ambitiösa klimatprogram.

"Fit for 55" har alltså som slutmål att göra EU klimatneutralt senast år 2050. Som ett steg på vägen är tanken att medlemsländerna minskar växthusgasutsläppen med minst 55 procent fram till år 2030, därav namnet på klimatpaketet.

Det här kräver omfattande revideringar av lagstiftningen på flera områden.

Det som EU-parlamentet nu tar ställning till är bland annat handeln med utsläppsrätter, upprättandet av en social klimatfond för att stödja de mest utsatta medborgarna, och en gränsjusteringsmekanism för koldioxid som skulle tillämpas för vissa varor som importeras från andra än EU-länder.

Men man ska också rösta om användningen av skogar som kolsänkor och om nollutsläppskrav på nya bilar och skåpbilar.

Kommissionär Frans Timmermans
Bildtext Frans Timmermans är kommissionär med ansvar för klimatfrågor
Bild: European Union 2022 - Source : EP

För Finland är skogarna och isbrytartrafiken viktiga områden

Ett av de centrala förslagen handlar om en reform av handeln med utsläppsrätter ETS. Målet med den handeln är att minska industrins koldioxidutsläpp, som beräknas stå för ungefär 45 procent av EU:s växthusgaser.

Men Europaparlamentet vill ändå gå längre än kommissionen och minska antalet årliga utsläppsrätter som gäller fram till år 2030.

För Finlands del är bland annat skogarnas och sjötrafikens ställning i klimatarbetet av central betydelse.

Sjöfarten inkluderas i utsläppsrättshandeln, men här ska man i EU-parlamentet ha nått en kompromiss om vintersjöfarten där Finland har en särställning. Enligt uppgörelsen ska isbrytare kompenseras i utsläppssystemet under en övergångstid.

Finlands Ville Niinistö som är den ansvariga parlamentsledamoten för LULUCF, det vill säga för den förordning som handlar om inlagring av koldioxid i skog och mark, konstaterade att antalet kolsänkor stadigt har minskat under det senaste årtiondet.

– En ambitiös revidering av LULUCF behövs därför, för att vända på den här utvecklingen, sa Niinistö inför parlamentarikerna i Strasbourg.

Mäntyjen latvustoa.
Bildtext EU:s skogar absorberar årligen motsvarande 7 procent av unionens sammanlagda utsläpp av växthusgaser
Bild: Petri Aaltonen / Yle

En svår och komplicerad process

Arbetet med det enorma klimatpaketet uppges ha varit en svår process och ledamöterna väntas förhandla om detaljerna in i det sista inför onsdagens omröstningar, som kan bli mycket jämna.

Att kriget i Ukraina har fått energipriser att skjuta i höjden dämpar vissa politikers entusiasm för stora förändringar på energisektorn, samtidigt som det finns ett tryck att bli kvitt det ryska bränslet.

EU-parlamentets ståndpunkt behövs inför medlemsstaternas slutförhandlingar som ska leda till lagstiftningen. Men eftersom alla delar av klimatpaketet "Fit for 55" inte finns med under den här sessionen, kommer det ännu att dröja innan det slutliga klimatpaketet blir verklighet.