Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mindre lax och biffar på menyerna – restauranger ser över matlistor och priser på grund av höjda råvarukostnader

En kvinna i förkläde står bakom disken och tar betalt i en lunchrestaurang.
Bildtext Krögaren Anne Wollsten oroar sig för de skenande matpriserna, som är en följd av ökad inflation och kriget i Ukraina.
Bild: Malin Valtonen / Yle

De skenande matpriserna tvingar restauranger att se över sina kostnader. I Östnyland har det lett till höjda priser och nya menyer där vissa råvaror lyser med sin frånvaro.

På restaurang Tähti i Kungsporten i Borgå har lax och forell försvunnit från matlistan. Just nu är det väldigt viktigt att kolla vad dagspriset på råvarorna är.

– Priset på lax och forell är så högt att det är omöjligt att servera det på buffébord till lunchpris, säger Anne Wollsten.

Tillsammans med sin man driver hon fyra lunchrestauranger i Borgå. Det femte verksamhetsstället har de tvingats stänga på grund av personalbrist.

Lunchpriset på restaurangerna har höjts med 50 cent och Wollsten kan inte lova att det inte blir flera prishöjningar i ett senare skede.

Svåra tider – igen

Också på lunchrestaurang Sakura Deli i Lovisa centrum har priserna höjts och krögarna har varit tvungna att hitta på andra alternativ för den dyra laxen.

– Just nu är det ganska svåra tider, säger Yuki Tazaki.

Tazaki är orolig för framtiden, dels för den egna restaurangen men också för dåliga skördar och hungersnöd runt om i världen.

I Takuyo Kawachis målning kan man spåra både finska och japanska motiv.
Bildtext I Tsutomu och Yuki Tazakis restaurang Sakura Deli i Lovisa har kunderna ännu inte blivit färre, trots att priserna höjts. Arkivbild.
Bild: Peik Henrichson/ Yle

Anne Wollsten lyfter fram att speciellt lunchrestaurangerna måste vara extra försiktiga just nu.

– Kvällsrestaurangerna kan ha högre priser, men det kan inte vi. Vi har inga kunder om vår prisnivå går upp jättemycket, tror hon.

Anne Wollsten står iklädd förkläde bakom disken till sin lunchrestaurang. Hon tittar in i kameran och ler.
Bildtext I Anne Wollstens restauranger har kunderna varit förstående när lunchpriset gått upp. Hon önskar att fler företag skulle erbjuda lunchförmån till sina arbetare. Det skulle hjälpa restaurangerna.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Hon beskriver situationen som om mattan än en gång drogs under fötterna på krögarna. Stigande matpriser var inte vad företaget behövde efter att ha kämpat sig igenom coronapandemin med alla restriktioner.

Fördel med à la carte

På restaurang Zum Beispiel i Gamla stan i Borgå serveras både lunch och à la carte och det är en fördel i dagsläget, konstaterar krögaren Anton Frankenhaeuser.

Vinstmarginalerna på lunchen är nämligen inte så stora.

En tallrik med lax står redo att föras ut till en kund. Omkring jobbar kökspersonal.
Bildtext Zum Beispiel kör med både lunch och à la carte, vilket gör att restaurangen har två ben att stå på.
Bild: Malin Valtonen / Yle

– Lunchen är inte så vinstbringande. À la carte har bättre vinstmarginal i och med att folk dricker vin till sin portion, säger han.

Också på Zum Beispiel har priserna justerats och menyerna setts över. I dagsläget finns det inte längre några rejäla biffar på matlistan.

Anton Frankenhaeuser står och lutar sig mot ett bord i sin restaurang och tittar in i kameran.
Bildtext Det skulle vara skönt med ett normalt år, konstaterar Anton Frankenhaeuser och syftar på de tuffa coronaåren som gick hårt åt restaurangbranschen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det är arbetskrävande att få helheten att gå ihop, speciellt när restaurangen inte vet vad den kan servera.

– Problemet är inte bara priserna. Leveranserna av produkter har förändrats helt. Det finns produkter som man inte får på tre månader, säger Frankenhaeuser.

Restaurangen har i synnerhet haft svårigheter att få tag på vissa importerade italienska varor. Transporterna har maximerats på grund av att transportpriserna gått upp, och därför ligger en del produkter i lager i Italien i flera månader.

Lunchgäster är redo att betala

Bland lunchgästerna i Borgå och Lovisa har många märkt att priset på lunch har stigit. Förståelsen över prisförändringen är ändå rätt stor.

– Jag har märkt att priserna över lag har stigit så jag förstår om också lunchpriserna stiger. Det är säkert ett måste, säger Riitta Syrjäkari.

Hon tror att hon också i fortsättningen kommer att äta lunch på restaurang när hon känner för ett litet ombyte med maten.

Salladstallrikar står uppradade vid en disk på en restaurang. I bakgrunden syns kökspersonal som jobbar.
Bildtext Om kunderna minskar på grund av förhöjda priser, så syns det antagligen först i höst.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Högre lunchpriser stoppar inte heller Jouni Lappeteläinen från att äta ute.

– Priserna borde stiga betydligt innan de verkligen skulle påverka. Jag betalar gärna lite mer för god mat, säger han.

Inte heller Tanja Rinne har några planer på att sluta äta lunch på restaurang.

– Arbetsgivaren hjälper oss att betala för lunchen, så jag tror att jag använder de här tjänsterna på samma sätt som tidigare fastän priserna stiger, säger hon.

Först coronapandemi och nu höjda matpriser: "Det skulle varit skönt med ett normalt år emellan", säger krögare

6:36

Eventuell minskning av kunder syns i höst

Om de höjda priserna kommer leda till att kunderna blir färre är ändå svårt att säga för krögarna.

På Sakura har man än så länge inte märkt av någon minskning. På Tähti brukar lunchgästerna alltid minska på sommaren när folk har semester.

Anton Frankenhaeuser på Zum Beispiel tror för egen del att en eventuell minskning av kundmängden i praktiken syns först i höst. Turistsäsongen förväntas bli bra också i år och på semestern brukar många spendera pengar och använda sig av olika tjänster.

– Vi får ta det som det kommer och göra det bästa av situationen, säger han.

Diskussion om artikeln