Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Karsten Warholms säsong förstörd? Norska mirakelmannen skadade sig i premiären: "Måste kanske ta en risk"

Karsten Warholm med skorna runt halsen.
Bildtext Karsten Warholms fjolår var en megasuccé.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Karsten Warholm var en av dem som gjorde förra friidrottssommaren oförglömlig. Men frågan är om norrmannen får chans till nya stordåd i årets huvudmål. En skada i baklåret håller världsrekordmannen borta i veckor.

Makalösa världsrekordet på 45,94 i fjolårets OS-final i Tokyo befäste Karsten Warholms position som en av de hetaste i friidottsvärlden.

I söndags var det dags för säsongsdebut i samband med Diamond League-galan i Rabat. Men norrmannens premiärlopp varade inte ens i 100 meter.

Warholm tog sig för baklåret redan efter första häcken och avbröt. Efteråt misstänkte han en oväntad kramp.

Men efter noggrannare undersökningar ser det mörkare ut. Norrmannen har ådragit sig en mindre skada i högra lårets baksida.

Missar hemmatävlingen

VM i Eugene ordnas i mitten av juli och Warholm går nu en kamp mot klockan. Thomas Torgalsen, läkare på norska Olympiatoppen, förklarar närmare för NRK.

– Vi satsar på ett VM-deltagande. Men vi får kanske ta risken att skadan kan bli värre, i och med att det är säsongens huvudmål som det handlar om, medger läkaren.

Problemet är att det handlar om en oberäknelig skada. Enligt Torgalsen kan Warholm vara borta i allt mellan en och sex veckor, genomsnittsfrånvaron ligger mellan tre och fyra veckor.

– Det är det som är utmanande med de här skadorna. Tidsmässigt kan de variera väldigt mycket.

Redan nu står det klart att Warholm inte tävlar framför hemmapubliken på Bislettgalan i Oslo nästa vecka.

Diskussion om artikeln