Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgspolitiker vill inte ha hus som skymmer nya kulturhuset i Karis

Från 2022
Uppdaterad 10.06.2022 21:04.
Arbetsmaskiner utanför nya kulturhuset Fokus i Karis.
Bildtext Nya Fokus ska öppna i augusti.
Bild: Minna Almark / Yle

Dan Johansson (SFP) har lämnat in en motion med 13 undertecknade till stadsfullmäktige där han motsätter sig planen på ett flervåningshus intill Nya Fokus, det nya kulturhuset i Karis.

Han menar att kulturhuset behöver öppna ytor för att komma till sin rätt, och att en byggnad på den planerade tomten i hörnet av Centralgatan och Dalgatan skulle skymma vyn.

Det skulle i sin tur leda till att avsikten med byggnaden går förlorad.

Byggarbetsplats, en stor byggnad i vitt och trä samt ett antal blå baracker invid en gata. Molnig sommarhimmel.
Bildtext Skulle ett flervåningshus passa här som de blå barackerna nu står? Alldeles invid det nya kulturhuset, i hörnet av Centralgatan och Dalgatan, tillåter detaljplanen ett höghus i fem våningar. Byggrätten är 1600 kvadratmeter.
Bild: Pia Santonen / Yle

Johansson och de undertecknade vill att planen ändras så att flervåningshuset stryks. Istället kunde en byggrätt för en mindre paviljong skrivas in, tycker de.

Det nya kulturhuset i Karis öppnar i augusti.

Det blir hem för biblioteket och musikinstitutet och Luckan Raseborg samt Västnyländska ungdomsringen finns bland de aktörer som ska vistas i huset.

Artikeln kompletterades 10.6.2022 vid 21-tiden med en bild från platsen där ett flervåningshus enligt planen kunde byggas.