Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Röda korset-chef om ledarskapsproblemet i Kristinestad: Bollen ligger hos Österbottens distrikt

Erja Reinikainen, chef för invadnrarenheten vid Finlands Röda Kors.
Bildtext Erja Reinikainen är chef för migrationsenheten på FRK:s centralbyrå.
Bild: Milla Mäkilä / Finlands Röda Kors

Svenska Yle har den här veckan rapporterat om dålig arbetsledning på FRK:s mottagningscentral i Kristinestad. På Röda korsets centralbyrå beklagar man det hela, men säger att ansvaret i sista hand ligger hos Österbottens svenska distrikt.

– Vi är verkligen ledsna över det som har hänt personalen på mottagningscentralen i Kristinestad, säger Erja Reinikainen, chef för migrationsenheten på Finlands Röda Kors centralbyrå i Helsingfors.

Men Reinikainen tillägger att man har ganska litet information om vad som har pågått på FRK:s premisser i Kristinestad under de senaste åren.

Självständiga distrikt

– Förvaltningsmässigt är det så att mottagningscentralerna lyder under distriktet; alltså i detta fall Österbottens svenska distrikt. Vi har egentligen inte detaljerad information om någon enskild mottagningsenhet, förklarar Erja Reinikainen.

Enligt vad Svenska Yles granskande redaktion har fått ta del av så informerade facket – i det här fallet JHL – Röda korsets högsta ledning redan i december 2019 om att allt inte stod rätt till i Kristinestad.

Dessutom har enskilda arbetstagare under åren vänt sig både till dåvarande verksamhetsledaren Ricky Berglund samt distriktets ordförande Ann-Mari Audas-Willman och berättat om de problem som har präglat verksamheten.

Dålig informationsgång

För ett par år sedan prickades Kristinestads mottagningscentral av Regionförvaltningsverket för svagt ledarskap, hot och trakasserier. Den här informationen tycks långt ha stannat inom Österbotten om man ska tro Erja Reinikainen på centralbyrån i Helsingfors.

– Den här informationen har säkert gått till det österbottniska distriktet, men de har i sin tur inte vidarebefordrat det till centralbyrån, tror Reinikainen.

I ett mejl efter intervjun tillägger Reinikainen att man fick information från Österbotten om diverse åtgärder som vidtagits för att lösa problemen, men att man på centralbyrån sedan inte i tillräcklig grad följde upp vad som hände.

Distriktet granskar sig självt

I samband med Regionförvaltningsverkets inspektionsberättelse från år 2020 kritiserades också det faktum att en av de utpekade cheferna den gången aktivt deltagit i utredningen. Det är konstigt att arbetsgivaren – alltså Österbottens distrikt – har låtit den som trakasserat en arbetstagare vara aktiv i åtgärder gällande utredningen, skrev Regionförvaltningsverket då.

ett dokument från regionförvaltningsverket
Bildtext Utdrag ur Regionförvaltningsverkets inspektionsrapport
Bild: kuvakaappaus / Yle

Också nu, efter de senaste vittnesmålen, tycks bollen ligga hos FRK-distriktet i allmänhet och dess ordförande i synnerhet när det gäller att gå till botten med problemen:

– Det är svårt från min horisont att veta vad som har hänt eller inte hänt. Det är bara distriktets ordförande Ann-Mari Audas Willman som kan svara på de här frågorna, säger Erja Reinikainen.