Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inget beslut om stängningshotade Sockenbacka skola – ärendet skjuts upp

Från 2022
Skolbyggnad i Sockenbacka i Helsingfors.
Bildtext Ett beslut om skolans framtid kan tidigast tas i september.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Ett beslut under tisdagens nämndmöte kunde ha lett till att Sockenbacka skola stängts 2023. Nu skjuts ärendet istället upp.

Efter kvällens nämndmöte är det fortfarande oklart vad som kommer att hända med stängningshotade Sockenbacka skola i Helsingfors. Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning valde att bordlägga ärendet.

– Det återstod en hel del saker som medlemmarna vill veta innan de är färdiga att fatta beslut i den här frågan. Vi hade flera frågor som inte kunde besvaras under mötet, säger Nora Grotenfelt (SFP), ordförande för svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning.

Nämndledamöterna ville till exempel veta mer om vad beslutet skulle betyda för förskolan som finns i anslutning till Sockenbacka skola. Vidare undrade man vad en renovering av skolbyggnaden skulle kosta och hur långa de berörda elevernas skolväg skulle bli om ett beslut om stängning togs.

– Det var väldigt många frågor om vitt skilda aspekter. Nu har vi bett tjänstemännen återkomma med svar till nästa möte.

Skjuts upp till hösten

Den svenska nämndsektionen har sitt nästa möte den 8 september. Det är med andra ord nästa gång frågan om skolstängningen möjligtvis kunde behandlas.

Ett beslut om stängning hade kunnat tas under tisdagens möte. Enligt förslaget i mötesberedningen skulle skolan stängas från och med hösten 2023.

Sockenbacka skola är ett av Hoplax skolas verksamhetsställen för första- och andraklassare. I skolan går sammanlagt 18 elever.