Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joel Pohjanpalos stora show efter petningen – sänkte Montenegro med dubbla strutar: "Två vackra mål"

Uppdaterad 07.06.2022 21:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Två mål av Pohjanpalo då Finland slog Montenegro - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Joel Pohjanpalo var inte helt nöjd över att ha varit bänkad i helgens Nations League-match. Mot Montenegro fick han starta – och visade vägen med Finlands båda mål i 2–0-segern. Kul att bevisa att man förtjänar sin plats, säger matchhjälten.

Förutsättningarna? Nya, goda, chanser till tre poäng framför hemmapubliken efter den svidande segermissen mot Bosnien-Hercegovina.

Inför matchen mot Montenegro valde Markku Kanerva att byta ut hela fem spelare i startelvan. En av dem som fick komma in var Joel Pohjanpalo.

Anfallaren var bänkad i helgens match och uttryckte senare sitt missnöje över den uteblivna speltiden. Mot Montenegro visade Pohjanpalo varför han hör hemma på planen då Finland spelar landslagsfotboll.

– En väldigt balanserad insats. I första skapade vi bättre chanser och lyckades döda matchen. I andra fortsatte vi likadant, vi ville inte ge dem kontrollen och de fick aldrig några egentliga chanser, säger matchhjälten till Yle.

– Jag efterlyste tålamod av spelarna. Det skulle nog lösa sig för oss ifall vi var disciplinerade och så blev det, konstaterar förbundskapten Markku Kanerva.

Mönsteranfall och frisparksmål

Matchstarten var allt annat än häftig. Varken hemma- eller bortalag fick grepp om spelet och de vassa chanserna uteblev totalt.

Först efter en halvtimmes spel började det hända. Tålmodiga Finlands tre offensiva stjärnor blixtrade till i vad som skulle leda till öppningskassen.

Teemu Pukki fick bollen centralt, väggspelade sig in med Robin Lod, hittade sedan anfallskollegan Pohjanpalo omarkerad vid bakre stolpen och ettan var ett faktum.

Fotbollsherrarna firar mål.
Bildtext Radarparet Teemu Pukki låg bakom Pohjanpalos första mål.
Bild: Lehtikuva

En annan som fick chansen från start var Lucas Lingman, och mittfältaren gjorde inte bort sig. I den 38:e minuten gav Helsingborgspelaren en skruvad frispark som pigge Pohjanpalo högg till på – ledningen var fördubblad efter att anfallarens volley nått nättaket.

– Två vackra mål, särskilt det första var läckert, tycker Pohjanpalo.

Finland testade på nytt på formationsfronten. Försvarsspelet sköttes med en fembackslinje (5-2-3), framåt körde man med tre forwards (3-4-3).

– Vi har använt oss av olika formationer och det beror alltid på vem man möter. Nu hade vi tre anfallare och vi visste att det skulle hända saker om vi får bollen åt dem, kommenterar Kanerva.

– Det var lite annorlunda – men det fungerade jättebra, njuter Pohjanpalo.

Full finsk kontroll

Division B-nykomlingen Montenegro väntades vara det svagaste laget i Finlands Nations League-grupp. Men lagets öppningsseger över Rumänien gav signaler om något annat.

Richard Jensen med bollen.
Bildtext Richard Jensen hade en lyckad landslagsdebut.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På Olympiastadion var det det blåvita värdlaget som fick hålla i taktpinnen. Också gästerna kom till matchen med flera förändringar – och deras försvarslinje höll inte då Finland lyckades bryta sig igenom backlinjen.

Andra halvlek saknade scenförändring.

Montenegro var totalt trubbigt framåt och någon nerv blev det aldrig. Finländarna lättade på gasen och satsade på riskminimering och trygghet bakåt.

– Det krävdes en hög arbetsmoral av laget och grabbarna svarade bra. Nu fick vi belöningen vi ville ha, myser Kanerva.

Efter dryga timmens spel passade Kanerva på att plocka bort flera av nyckelspelarna, då både Lod, Pukki och Glen Kamara togs ut från planen för vila.

Pohjanpalo öste däremot på i 90 minuter plus tillägg.

– Säsongen har varit lång och man har fått göra många mål för klubblaget. Men det är en annan sak att näta i landslaget. Jag hade ett par matcher utan mål för Finland så nu var det kul att få visa att visa att man förtjänar sin spelplats.

Fotbollsherrarna firar med publiken.
Bildtext Drygt 17 000 på Olympiastadion fick fira med fotbollsherrarna. Nu väntar en bortaturné för landslaget.
Bild: Lehtikuva

Nations League fortsätter för Finlands del med två bortamatcher. På lördagen gästar man Rumänien, på tisdagen väntar match i Bosnien-Hercegovina. Yle sänder matcherna.

Nations League

Finland–Montenegro 2–0 (2–0)

31' Joel Pohjanpalo 1–0
38' Pohjanpalo 2–0

Finland: Lukas Hradecky; Ilmari Niskanen, Richard Jensen (86' Sauli Väisänen), Robert Ivanov, Leo Väisänen, Albin Granlund (79' Nikolai Alho); Lucas Lingman, Glen Kamara (67' Rasmus Schüller), Robin Lod (67' Onni Valakari); Teemu Pukki (67' Marcus Forss), Joel Pohjanpalo.

Diskussion om artikeln