Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Richard Jensen var gladast i landslaget efter sin debut – snurrade i huvudet när han fick beskedet: "Otroligt tacksam – svårt att sluta le"

Landslaget firar seger.
Bildtext Richard Jensen fick uppleva den sköna segersången med fansen.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Gladast efter Finlands seger i Nations League? Många kandidater, Richard Jensen är vinnaren. "Jag är otroligt tacksam för att jag fick göra det här", säger landslagsdebutanten.

Dags att summera intervjudelen av Finlands andra match i Nations League. Överlägsen etta i antalet besvarade frågor efter 2–0 mot Montenegro?

Joel Pohjanpalo, gissar kanske ni efter två mål på Olympiastadion.

Richard Jensen är det rätta svaret.

Den 26-årige mittbacken var ett enda stort och brett leende efter sin första A-landskamp.

– Jag har väntat på det här väldigt, väldigt länge och väldigt, väldigt mycket, säger han till Yle Sporten.

– Det känns jätteskönt. Jag är otroligt tacksam för att jag fick göra det här, jag uppnådde en klar målsättning i min karriär. Jag har inte gett upp trots att jag har fått ta en längre väg hit.

"Kändes som allt stämde"

Jensens väg till A-landslaget har varit krokig. Han blev uttagen till samlingen i mars, men då bröt han näsan och tvingades lämna lägret.

Bättre upp nu – seger, dominans och en stark individuell debut i A-landslaget.

– Jag har svårt att sluta le. Det var otroligt att få vara med om en sådan här kväll. Jag har kunnat uppleva det på sätt och vis via min brorsa, men jag är otroligt glad över att få stå där på planen själv.

– Det kändes som att allt stämde för mig. Allt gick exakt som jag hade hoppats.

Richard Jensen i landskamp mot Montenegro.
Bildtext Richard Jensen fick debutera i A-landslaget som 26-åring.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

För någon dag sedan fick han veta om att det blir landslagsdebut mot Montenegro.

– Det snurrade lite i huvudet, men jag fick sova på saken. Jag blev lite förvånad över att få startplatsen, men jag fick förbereda mig mentalt och när matchen kom var det bara att göra det som jag har gjort i tjugo år.

Kanerva berömmer

Jensen spelade mittback tillsammans med Robert Ivanov och Leo Väisänen. Han kunde omgående ta för sig i spelet med boll, var involverad i det snygga 1–0-målet och får beröm från högsta ort.

– Jag vill lyfta fram Richard Jensen som gjorde en lysande match i sin debut, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Det här var vår match. De skickade bara långt och vi kunde fortsätta anfalla

― Richard Jensen

Montenegro var svagt och kunde inte heller testa Finlands defensiv speciellt mycket.

– Det här var vår match. De skickade bara långt och vi kunde fortsätta anfalla. När det blev 2–0 kunde man andas ut lite, men vi höll oss skärpta till andra halvlek och poängterade att vi ska hålla nollan. Vi fick matchen dit vi ville och kan vara nöjda, säger Jensen.

– Vi åker till hotellet med en väldigt bra känsla. Efter missen i lördags mot Bosnien-Hercegovina var det skönt att göra den här insatsen.

Han skrattar och konstaterar till sist att det garanterat kommer meddelanden från brorsan Fredrik – inte uttagen nu, men betydligt mer meriterad i landslaget trots att han är yngre.

– Förhoppningsvis får vi chansen att spela tillsammans i landslaget någon gång.