Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första alkoholfria Alko öppnar – kiosk på hjul besöker flera städer under sommaren

Från 2022
Alkos alkoholfria kiosk på en strand.
Bildtext Alkos alkoholfria kiosk besöker bland annat Åbo, Helsingfors och Tammerfors.
Bild: Alko

Alko firar sitt 90-årsjubileum med att öppna en kiosk som säljer endast alkoholfria drycker. Alkokiosken, som är som en liten husvagn, öppnar i Åbo den 10 juni. Efter helgen åker den vidare i Finland.

Alko vill genom kiosken uppmuntra finländarna till ansvarsfull dryckeskultur. Samtidigt svarar man på förändrade dryckesvanor – allt fler dricker alkoholfritt och det syntes i statistiken år 2021.

Under fjolåret såldes nämligen fler alkoholfria drycker än cider i Alko.

Alkos alkoholfria utbud har förändrats enormt under de senaste åren. Då de öppnade var den enda alkoholfria produkten en papperspåse. I dagens läge finns närmare 300 alkoholfria alternativ.

"Kunderna önskar mer och mer alkoholfria drycker. Försäljningen av alkoholfria drycker i Alko har fyrdubblats sedan år 2012 och i fjol sålde vi närmare 17 procent mer alkoholfria produkter än år 2020", säger service- och produktutbildare Anri Lindström i ett pressmeddelande.

Kiosken kommer till Helsingfors, Tammerfors och flera andra städer

Alkokiosken som nu öppnar är också den första som åker runt i Finland. De övriga över 300 Alkobutikerna går inte att flytta på.

"Turnén är en indikation på att vi vill hitta nya och överraskande sätt att utveckla en mer ansvarsfull dryckeskultur i Finland", säger Lindström.

Kiosken hittas på åtta ställen runtom i Finland under välbesökta sommarevenemang. Kiosken håller öppet bland annat i Helsingfors under Pride och i Björneborg under Pori Jazz.

Drygt tio produkter finns till salu i kiosken – bland dem vatten.

"Vi är inte med i själva evenemangen, utan kiosken står parkerad på en central plats där det är lätt att göra affärer", säger Lindström.

Alkokioskens sommarturné

10–12.6: Åbo

17–18.6: Tammerfors

20–21.6: Kuopio

23–24.6: Tahko, Nilsiä

2.7: Helsingfors

6–8.7: Jyväskylä

13–15.7: Björneborg

5–5.6: Uleåborg