Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler unga strömmar digitalt innehåll lagligt, visar europeisk studie – men hälften köper ändå piratkopior via nätet

En kvinna skrollar i Netflix utbud på en pekplatta.
Bildtext Den yngre generationen vänder sig allt oftare till lagligt digitalt innehåll på nätet.
Bild: DCPhoto / Alamy/All Over Press

Över hälften av de ungdomar som svarat på enkäten säger att de under fjolåret köpte förfalskade produkter på nätet, avsiktligt eller oavsiktligt. En tredjedel svarade att de använt olagligt webbinnehåll.

Enligt studien som gjorts av EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO vänder sig den yngre generationen allt oftare till lagligt digitalt innehåll på nätet. 60 procent av de som svarade på enkäten hade inte strömmat, spelat, laddat ner eller använt digitalt innehåll från olagliga källor. År 2019 var motsvarande siffra 51 procent, och år 2016 40 procent.

Det är alltså tydligt att unga allt oftare väljer lagliga alternativ då det kommer till digitala produkter, men trots det frodas piratmarknaden.

En femtedel säger att de medvetet använt piratkopierat innehåll under det gångna året och tolv procent hade använt olagliga källor på nätet oavsiktligt. Oftast handlade det om piratkopierade filmer, tv-serier och musik.

förfalskade varor, på bilden finns väskor och skor.
Bildtext Förfalskade produkter som tullen beslagtagit år 2019.
Bild: Finska tullen

Hälften har köpt förfalskade produkter

Unga verkar vara allt mer medvetna om de lagliga alternativen då det kommer till digitala tjänster, men efterfrågan på förfalskade produkter verkar i sin tur öka.

37 procent av de unga som svarade på EUIPO:s enkät medgav att de avsiktligt köpt en eller flera förfalskade produkter på nätet. Siffran är en betydlig ökning jämfört med tidigare: år 2019 var motsvarade mängd 14 procent. De lokala skillnaderna är också stora: mest förfalskade kopior köptes i Grekland (62 procent) och minst i Tjeckien (24 procent). Bland finska ungdomar var siffran 44 procent.

De populäraste förfalskade prylarna att köpa via nätet var kläder och accessoarer, skor, elektronik och hygien- samt kosmetikprodukter.

Svårt att skilja åt olagliga kopior

I studien framkommer också att många unga köpt förfalskningar oavsiktligt – eller inte är säkra på om produkterna de köpt är olagliga kopior eller inte.

Nästan hälften svarade att de inte hade köpt piratkopior eller att de inte visste om de gjort det, medan 37 procent hade köpt förfalskningar oavsiktligt.

Tillgänglighet och pris bakomliggande orsaker

Unga väljer piratkopior i första hand av samma orsaker som också tidigare studier visat: på grund av priset eller tillgängligheten.

Betydelsen av sociala aspekter har emellertid ökat och familjens, vännernas eller bekantas agerande påverkar de ungas beslut i allt högre grad.

Andra orsaker som får de unga att välja förfalskningar är ignorans, att det inte går att skilja åt produkterna från varandra och att det är så lätt att hitta och beställa olagliga kopior från nätet. En av tio svarade att de köper förfalskningar på grund av rekommendationer från influerare eller andra kända personer.

Cyberhot och personliga risker är i sin tur de främsta orsakerna som får unga att vända sig till lagligt innehåll på nätet. Också medvetenheten om negativa effekter för miljön och samhälle får unga att hålla sig borta från piratkopior.

EUIPO:s enkätundersökning gjordes bland 15-24 -åriga européer i sammanlagt 27 medlemsländer den 7-28 februari 2022. 22 021 personer svarade på enkäten.