Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nina skrev till distriktsordförande och berättade om trakasserier vid mottagningscentralen men inget hände: "Det räcker nu, så här får det inte fortsätta"

Från 2022
Nina Sjölander, kvinna i glasögon och blont hår, sitter vid ett bord med händerna framför sig på bordet, där papper och mobiltelefon ligger.
Bildtext Nina Sjölander jobbade på mottagningscentralen från hösten 2017 till slutet av år 2018. Hon skrev då till distriktordförande Ann-Mari Audas-Willman och berätade om hur hon och hennes kollegor blev bemötta.
Bild: Louise Bergman / Yle

Nina Sjölander försökte få ledningen att ta tag i problemen vid mottagningscentralen i Kristinestad redan 2018. Missförhållandena har inte blivit bättre och därför väljer hon nu att tala ut.

Svenska Yle har den här veckan rapporterat om missförhållanden på Röda korsets flyktingförläggning i Kristinestad.

Enheten prickades redan år 2020 av Regionförvaltningsverket och i maj fälldes Röda korsets svenska distrikt för olaga uppsägning i hovrätten.

Svenska Yle har talat med tio personer som vittnar om dåligt ledarskap på mottagningscentralen i Kristinestad. Nu väljer en av de anonyma före detta anställda att öppet tala om sin tidigare arbetsplats.

Berättade om missförhållanden för distriktordförande

Nina Sjölander jobbade på mottagningscentralen från hösten 2017 till slutet av år 2018.

Hon var den som kontaktade distriktsordförande Ann-Mari Audas-Willman per e-post för att dela med sig av sina erfarenheter från en allt annat än sund arbetsplats.

Då jag såg att inget blev bättre och att människor fortsatte bli psykiskt misshandlade tänkte jag att någon måste ta itu med det här

Nina Sjölander, tidigare anställd vid mottagningscentralen

Så här förklarar Nina Sjölander varför hon kontaktade Audas-Willman.

– Jag hade slutat på mottagningscentralen och jag ville berätta med egna ord vad jag varit med om och hur jag och mina kollegor blivit bemötta.

Jag ville uppmärksamma henne på att det inte stod rätt till, säger Sjölander.

Nina Sjölander beskriver arbetsplatsen som hon lämnade 2018 som ett psykologiskt kaos.

– Då jag slutade var jag tacksam för att jag var så oskadd som jag var. Men då jag såg att inget blev bättre och att människor fortsatte bli psykiskt misshandlade tänkte jag att någon måste ta itu med det här, säger Sjölander.

Väljer att gå ut med eget namn efter ledningens svar

Sjölander var en av de tidigare anställda som anonymt tog kontakt med Svenska Yle för att berätta om problemen vid mottagningscentralen.

Efter att nyheten om missförhållandena publicerades i början av veckan sa Ann-Mari Audas-Willman, som är distriktsordförande för Röda Korset i Österbotten, att hon endast blivit kontaktad en gång av en tidigare anställd och att det belades med tystnadsplikt av avsändaren.

Ann-Mari Audas-Willman
Bildtext Ann-Mari Audas-Willman, som är distriktsordförande för Röda Korset i Österbotten, säger att hon bara en gång blivit kontaktad av en tidigare anställd då det gäller problem vid mottagningscentralen.
Bild: Privat foto

Det här fick Sjölander att reagera och därför väljer hon nu att gå ut med namn.

– Jag blev ganska upprörd då jag läste att Audas-Willman påpekade att hon blivit kontaktad en gång av en tidigare anställd och att det blivit belagt med tystnadsplikt av avsändaren. Eftersom jag vet att jag varit i kontakt med henne, så utgår jag från att det är mig det handlar om.

Enligt Sjölander stämmer det inte att hon skulle ha krävt att informationen hon skrev i mejlet skulle behandlas med tystnadsplikt.

– Jag skrev att jag hoppas att hon ska ta itu med problemet på ett bra sätt men jag har absolut inte krävt att innehållet ska behandlas med tystnadsplikt.

Problemen vid mottagningscentralen fortsatte

Dagen efter att hon skickat mejlet fick Sjölander ett svar av Audas-Willman där hon försäkrade sig om att Sjölander visste att hon mejlat henne i egenskap av distriktsordförande och att saken därför inte faller under prästens tystnadsplikt (Audas-Willman jobbar som präst i Närpes församling, red.anm)

Det här tolkar Sjölander som att både hon och Audas-Willman ansåg att innehållet i e-postmeddelandet inte skulle beläggas med tystnadsplikt.

Vad ville du med din skrivelse?

– Jag ville uppmärksamma henne i egenskap av distriktsordförande på läget på mottagningscentralen. Det gjorde jag med förhoppningen att hon skulle ta ansvar för situationen.

Enligt Sjölander fick hon ett bra svar av Audas-Willman och hon hade till en början förhoppningar om att något skulle hända.

De vittnesmål Svenska Yle har tagit del av visar att läget vid mottagningscentralen inte har blivit bättre.

"Det räcker nu - så här kan det inte fortsätta"

År 2020 utreddes Kristinestads mottagningscentral för svagt ledarskap, hot och trakasserier. Regionförvaltningsverket konstaterade i sitt beslut att arbetsgivaren (Finlands Röda kors, Österbottens svenska distrikt) och ledningen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få slut på de problem som förekommer på arbetsplatsen.

– Ingenting hände efter att jag tog kontakt och det är det som gör att flera nu stiger fram och anonymt och öppet berättar. Det måste räcka nu, det får inte fortsätta så här.

Hur känns det att det här kommit ut i offentligheten?

– Först var det som att jag kunde andas igen. Det var en otrolig lättnad att nu äntligen är det ute. Samtidigt är det allt annat än sköna känslor. Det är väldigt tufft att ställa sig i bräschen i en sådan här situation och våga gå emot en stor organisation och personer som är betrodda av samhället. Det är tufft, säger Sjölander.

En kvinna med kort blont hår och glasögon.
Bildtext Nina Sjölander säger att även om det är en lättnad att läget vid mottagningscentralen nu kommit ut, är det tufft att våga gå ut med eget namn och kritisera en stor organisation.
Bild: Juho Teir / Yle

Svenska Yle har kontaktat Ann-Mari Audas-Willman som inte vill ge någon kommentar.

På Röda korsets centralbyrå beklagar man uppgifterna som kommit från mottagningscentralen i Kristinestad men säger att ansvaret i sista hand ligger hos Österbottens svenska distrikt.

– Mottagningscentralerna lyder under distriktet; alltså i detta fall Österbottens svenska distrikt. Vi har egentligen inte detaljerad information om någon enskild mottagningsenhet, förklarar Erja Reinikainen, chef för migrationsenheten på Finlands Röda Kors centralbyrå i Helsingfors.