Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ukrainska flyktingar bjuds på sommarläger i Borgå: "Tack finländska människor för allting"

Från 2022
Uppdaterad 08.06.2022 22:56.
Vem är rädd för försvararen är en fartfylld uppvärmningslek som värmer upp kroppen.

På lägret som räcker en vecka deltar mammor och barn som har flytt kriget i Ukraina. Till vardags bor de på olika håll i Finland. Det här är det första lägret av tre.

Alona och Oksana Morbanova har kommit till Borgå från Västra Baggböle i Helsingfors. I Baggböle bor de tillsammans med en finländsk kvinna i hennes hem. Deras hemstad heter egentligen Dnipro och ligger i östra Ukraina, men på grund av Rysslands krig mot Ukraina flydde de i mars och hamnade i Finland.

Idag har både mor och dotter dribblat, lekt tafatt och blivit svettiga. De är med på Borgå folkakademis sommarläger i Borgå.

– Jag ser fram emot att simma i havet och titta på historiska saker i Borgå, säger 11-åriga Alona.

En mamma och en dotter i keps sitter vid ett staket.
Bildtext Oksana och Alona Morbanova kommer från staden Dnipro i östra Ukraina. Just nu bor de i Västra Baggböle hos en finländsk kvinna.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Mamma Oksana är tacksam för all den generositet hon mött i Finland. Och att få vara med på ett helt gratis sommarläger med helpension känns som en gåva.

– Vi är så glada över det här evenemanget. Maten är underbar och vi får vara med om aktivitet, sport, konst, språk och kultur varje dag. Tack finländska människor för allting!

Oksana Morbanova lärde ut engelska vid universitetet i Dnipro hemma i Ukraina. Nu hjälper hon till på distans med en del vetenskapliga uppsatser, det är hennes plikt, säger hon.

Fotbollstränare Anna-Lena Bertell hoppas att både tränarna och deltagarna ska få ut mycket glädje av att spela ihop en liten stund.

Fotboll är ett gemensamt språk

På bollplanen i Borgå finns både volontärer och hjälptränare. Anna-Lena Bertell är tränare. Hon berättar att Borgå Akilles blev tillfrågade om att ordna träningar för lägerdeltagarna. De nappade genast på kroken.

– Vi har frivilliga unga som gärna ville vara med och träna. Idag har vi har haft lek som uppvärmning och nu fortsätter vi med teknikbanor.

Bertell hoppas att både tränarna och deltagarna ska få ut mycket glädje av att spela ihop en liten stund.

– Jag tänker främst att det ska vara roligt och att alla som är med ska få testa på fotboll och göra övningar tillsammans. Vi pratar inte samma språk, men fotboll kan vara vårt gemensamma språk.

En glad fotbollstränare.
Bildtext Anna-Lena Bertell är fotbollstränare för Akilles. Till vardags jobbar hon som klasslärare i Strömborgska skolan i Borgå.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Lätt att få både finansiering och frivilliga

Vid sidan av bollplanen sitter Catharina von Schoultz och njuter av solen. Hon är rektor för Borgå folkakademi.

– Jag tror att situationen vi har i världen gör att folk vill hjälpa. När det gavs en möjlighet att göra något på riktigt var det lätt att få frivilliga att delta och bidra.

Initiativet till lägret kom från invandrarföreningen svenska.fi som är en förening för personer som väljer att integrera sig på svenska i Finland.

von Schoultz säger att Akan har lägerledare som kommit från Ukraina och Ryssland, de fungerar också som tolkar på lägret.

– Just de här människorna har en ännu starkare vilja att göra något konkret.

En kvinna sitter på en gräsmatta.
Bildtext Catharina von Schoultz är rektor för Borgå folkakademi. Hon är glad över att så många frivilliga vill ge de ukrainska mammorna och barnen en skön sommarvecka.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Programmet anpassas efter vädret och deltagarna. Barnen som deltar i just det här lägret är mellan 7 och 17, men om några veckor ordnas ett läger för mammor med lite yngre barn.

– Vi är väldigt flexibla. Då dagen är solig och fin gör man något ute, då det är regnigt kan man syssla inomhus.

Basen för lägret är på Akan i centrum av Borgå, där bor deltagarna och där får de mat. von Schoultz säger att just Borgå folkakademis läge är fint för familjerna.

– De kan gå på kvällspromenader i staden. Det är inte bara sommarlov för barnen, det är också lite sommarlov för mammorna.

Många människor står på en fotbollsplan.
Bildtext Tränarna lade snabbt märke till en kulturskillnad. Hos Borgå Akilles samlas man i ring då träningen börjar. För de ukrainska deltagarna kändes det onaturligt, de är vana att stå på rad.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Sommarlägren är ett samarbete mellan många olika instanser, bland annat Borgå stad, Rotary, Zonta och Borgå Akilles. Man har också fått pengar från finlandssvenska fonder.

De ukrainska barnen och mammorna erbjuds allt från simhallsbesök till pyssel och rundtur i Borgå.

– Att ett land kan gå in i ett annat land och förstöra ett broderfolk är absurt. Samtidigt som vi ser att människor kan göra så ont ser vi också, här och nu, att människor kan göra så gott. Det ger mig tro på att det nog ska bli bra.

Ukrainska barn och mammor bjuds på sommarläger i Borgå

6:08
En programpunkt på lägret är att spela fotboll. Frida Frankenhaeuser träffar 11-åriga Alona och mamma Oksana Morbanova, fotbollstränare Anna-Lena Bertell och Catharina von Schoultz, rektor för Borgå folkakademi.

Artikeln uppdaterades den 8.6.22 kl.22.51 med ett tillägg om föreningen svenska.fi.

Diskussion om artikeln