Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Wilma Murto tillbaka efter skadan – Nathalie Blomqvist och Camilla Richardsson i EM-poängjakt

Från 2022
Uppdaterad 08.06.2022 17:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Friidrott: GP-tävlingen i Esbo (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den inhemska friidrottssommaren börjar hetta till och Esbos GP bjuder på flera högintressanta tävlingar. Bland annat inleder OS-femman Wilma Murto säsongen – men formen är ett frågetecken.

GP-serien fortsätter med tävlingar i Alberga i Esbo under onsdagskvällen. Yle Sporten sänder tävlingarna direkt – och plockar här ut tre höjdpunkter att hålla ett extra öga på.

D stav: OS-femmans comeback

Hon var främsta finländska friidrottare i OS i Tokyo, satte några veckor senare nationsrekord i Kalevaspelen och osade av självförtroende och nya rekordhöjder under inledningen av inomhussäsongen. Sedan tog det stopp.

Wilma Murto landade i stavgropen i januari och skadade foten. Efter några månaders rehabilitering är formen ännu inte där den ska.

– Jag är ute efter goda tekniska prestationer och så vill jag förstås aldrig förlora, summerade Murto sina förväntningar inför säsongspremiären på pressträffen i går.

Om och när Murto ännu inte är på topp får hon se upp. Esbo IF:s Saga Andersson suddade ut sitt fem år gamla personliga utomhusrekord med 445 i Sibbo på måndagen, och även Finlands andra OS-representant Elina Lampela har redan nått 440 i sommar.

D 1500 meter: Vårens medeldistanskomet

Nathalie Blomqvist har en kanonsäsong på gång. IK Falkens 21-åring har putsat det finländska U23-rekordet två gånger och hissat ner sitt personbästa med nästan fem sekunder till 4.10,25.

Efter ett par besvärliga somrar fyllda med skador får Blomqvist äntligen visa vad hon går för. Nu siktar hon mot EM i München. Kvalgränsen är väldigt tuff (4.06,00), men Blomqvist har alla chanser via rankningen – ifall hon fortsätter leverera.

– Innan säsongen var mitt främsta mål bara att få tävla och vara frisk och hel. Men nu har det gått bra och dessutom har det kommit fina resultat på köpet. Så jag hoppas att jag kunde kvala in via rankningen, sade Blomqvist i Yle Sportens intervju i måndags.

I bästa fall hänger också ett annat finländskt juniorrekord löst. U20-Europamästaren Ilona Mononen har redan sprungit in som alla tiders tvåa i U20-klassen på 5000 meter – nu gör hon ett försök på Riina Tolonens 21 år gamla rekord 4.14,48 på 1500 meter. Mononens personbästa är 4.17,31. Åtminstone en stund till.

D 5000 meter: Nysatsningen, del 2

Camilla Richardsson har lämnat hindren bakom sig och hoppas istället kunna dubblera med 10 000 och 5 000 meter i EM i augusti. Hon har hunnit med två godkända insatser, men ingen EM-gräns, på milen – nu väntar första anstormningen på femman.

EM-gränsen 15.25,00 ser väldigt svår ut på papper, men åtminstone Esbo IF-löparens personliga rekord 15.37,02 borde kunna vara i farozonen.

– Alla träningar har gått bra. Jag hoppas på en lugn inledning, och så försöker vi öka på takten mot slutet, säger Richardsson inför loppet.

Annat? Javisst

Och inte kan vi ju lägga punkt här – så mycket är fortfarande onämnt. Här övrigt smått och gott att se fram emot under kvällens gång:

  • Vad gör Korte? Annimari Korte är bara på väg tillbaka efter baklårsoperationen i höstas. Hon öppnade säsongen med 13,10 – närmar hon sig 13 sekunder nu?

  • Ny 80-meterskastare? Oliver Helander lämnade återbud, Toni Kuusela har inte fått det att stämma i år, men Toni Keränen sjuder av självförtroende. Har kastat personbästa 79,38 och sade inför att han skulle vara besviken om kvällens resultat började på en sjua.

  • Tervo tillbaka i rekordform? Krista Tervo är världssjua i slägga med sitt finländska rekord 74,40 från mars. Men i de två senaste tävlingarna har hon stannat under 69 meter. Utmanas i Esbo av den färska 70-metersdamen Suvi Koskinen.

  • Klättrar Purola? Samuel Purola har redan hyvlat bort fem hundradelar från sitt personbästa på 200 meter. Nu borde formen vara ännu bättre, och Finlands alla tiders sjua på distansen kan fortsätta avancera i statistiken.

  • Vad gör Baas? Hon slaktade sitt rekord med åtta tiondelar förra året och steg till åtta i landet genom tiderna på 400 meter. Efter en hoppingivande säsongsstart kan Mette Baas i kväll hota dem närmast ovanför henne: Sonja Finell och Petra Stenman.

Esbos GP-tävlingar visas direkt på Yle Arenan med start klockan 17.45. På TV2 pågår sändningen klockan 18.30–21.00. Tävlingarna kommenteras på svenska av Janne Isaksson.

Diskussion om artikeln