Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Helsingfors fylls med hoppfulla toner när Sång- och musikfesten sveper in över staden

Volontärer förbereder för finlandssvenska sång och musikfesten 2022.
Bildtext Förberedelserna för den 25:e Sång- och musikfesten har pågått under lång tid, men tidigare i veckan kunde volontärerna Lea Metsä och Ulla Varis börja förbereda det sista inför festen.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Helsingfors fylls av sång och musik i fyra dagars tid när den 25:e Sång- och musikfesten drar igång. Mellan 9-12.6 kommer toner och melodier att ljuda lite här och var i stadsbilden.

Ledordet för årets Sång- och musikfest som i år ordnas i Helsingfors 9-12.6 är “massmusikfest”.

– Det innebär att vi samlar hela Svenskfinlands sångare hit till Helsingfors och det kommer ordnas flera stora masskonserter där vi sjunger tillsammans, berättar Johanna Frimodig som är producent för årets Sång- och musikfest.

Henrik Lillhannus och Johanna Frimodig förbereder för sång och musikfesten 2022.
Bildtext Henrik Lillhannus och Johanna Frimodig var redan för ett år sedan redo att ordna Sång- och musikfesten i Helsingfors, men till följd av pandemiläget valde man att skjuta upp evenemanget med ett år.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

För årets fest har man velat involvera så många som möjligt för att uppslutningen ska bli så stor som möjligt. Någonting som bland annat märks i antalet dirigenter.

– Vi har massa dirigenter i år då vi har en dirigent per sång eller stycke, berättar Henrik Lillhannus som är verksamhetsledare på Finlands svenska sång- och musikförbund.

Sång- och musikfesten

Körerna sjunger igen

Att kunna samlas och sjunga tillsammans är någonting som är centralt för årets fest, då det är någonting som körer inte har kunnat njuta av i full skala under de senaste åren. Därför har Frimodig också en förhoppning om att evenemanget ska hjälpa till med att lappa samhörighetskänslan bland finlandssvenska körer.

– Vi hoppas att det ska bli som en boost för körerna att få en positiv sak att uppleva tillsammans och kunna dela med sig av. Körer har haft det väldigt svårt under den här tiden vilket märks i att flera har tappat sångare, säger hon.

– Med det här evenemanget vill vi också få ett slut på pandemin i körsammanhang, flikar Lillhannus in.

Förberedelser för finlandssvenska sång- och musikfesten 2022.
Bildtext Det är inte enbart musiker som är involverade i Sång- och musikfesten 2022. Tekniker och frivilliga spelar också en avgörande roll för att festen ska bli lyckad. På bilden fäster volontärerna Lea Metsä, Ulla Varis och Madeleine "Madde" Blomqvist pins på väskor.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

När det nu äntligen erbjuds möjlighet för körer att igen samlas och sjunga tillsammans är det många som tar den. Under dagarna fyra kommer uppskattningsvis 1 300 sångare och instrumentalister i olika åldrar från drygt 60 olika körer att delta.

Fast intresset för att delta är stort, är det ändå färre deltagare än vad som brukar delta i de sångfester som ordnades innan pandemin, berättar Lillhannus.

– Det är sångare från många körer, men det kommer färre från varje kör än vad det gör under vanliga sångfester och det har nog att göra med den här jobbiga tiden efter corona. Mycket verksamhet har legat nere och körerna har haft stora utmaningar med folk som har slutat, säger han.

Öppningen av sång-och musikfesten i Karleby, den 24:e i ordningen
Bildtext Så här såg det ut när den senaste Sång- och musikfesten ordnades i Karleby 2016.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Sångfest för alla

Tanken är att festen blir en del av Helsingfors stadsbild under fyra dagars tid. Genom att smälta samman med staden möjliggör man samtidigt att så många som möjligt ska kunna ta del av evenemangen. Fokus är nämligen på stora utomhuskonserter framför inträdesbelagda konserter, berättar Lillhannus.

– Vi tror att vi på det här sättet kan nå mycket flera människor än om vi till exempel skulle försöka ordna det här i en ishall i juni, säger han.

Johanna Frimodig.
Bildtext Producenten Johanna Frimodig som håller i trådarna för årets Sång- och musikfest säger att hon ser fram emot att själv få sjunga tillsammans med andra, men också att lyssna på körsång. "Nu när vi äntligen får samlas känns det nog jättebra", säger hon.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Inte bara är det lättare att nå ut och rymma flera med ett utomhusevenemang. Man hörs ju också så mycket bättre ute på stadens gator, någonting som kördeltagare inte har fått för mycket av under de senaste åren.

– Målsättningen är att vi ska synas och höras i Helsingfors när vi sjunger på vårt finlandssvenska språk, slår Lillhannus fast.

Sång- och musikfesten ordnas runtom i Helsingfors 9-12.6 2022 och här hittar du festprogrammet.