Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Automationsföretaget Amada expanderar i Bennäs – kan ge uppemot 100 nya arbetstillfällen

Två män framför byggnad.
Bild: Eva-Stina Kjellman

Automationsföretaget Amada expanderar i Bennäs. Företaget närapå fördubblar sin tillverkningskapacitet genom tillbyggnader på närmare 9 000 kvadratmeter.

– Vi är väldigt tacksamma över den här möjligheten, säger Greg Seymour, vd för Amada Automation Europe. Det här är framför allt ett erkännande av vår kompetens. Det gäller både våra anställda och hela vårt nätverk av underleverantörer.

Amada Automation Europe är Amada-koncernens största tillverkningsenhet av automationslösningar i Europa.

– Det är inte varje dag en stor japansk koncern vill investera i nejden och sätta bollen i rullning, säger Seymour i ett pressmeddelande.

Expansionen drar i gång under sommaren nu när beslutsfattandeprocesserna är klara. De nya utrymmena byggs i anslutning till den nuvarande fabriken och färdigställs etappvis. Utbyggnaderna beräknas vara klara kring årsskiftet 2023–2024.

Mikael Finnäs, projektansvarig för byggnationen, konstaterar att expansionen är ett måste för att hantera den växande orderingången.

Samtidigt ger den möjligheter att ytterligare förbättra både interna och externa processer och flöden.

"Kvitto på väl utfört arbete"

Expansionen är en långsiktig investering som enligt företaget kan ge uppemot 100 nya arbetstillfällen på AAE och indirekt ännu mera i kommunen under de kommande 5–6 åren.

Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors säger att det här är ett kvitto på ett väl utfört arbete.

- Vi ser mycket positivt på att AAE växer och utvecklas, och är glada över att huvudägarna ser de strategiska fördelarna med att utöka kapaciteten i Pedersöre. Det bevisar att det finns ett förtroende för både verksamheten och kommunen.