Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Viktigt att lyssna på Turkiet" – president Niinistö och Nato-chefen Stoltenberg höll presskonferens i Gullranda

Uppdaterad 12.06.2022 17:17.
Stoltenberg: "De frågor som Turkiet lyft fram måste tas på allvar" - Spela upp på Arenan

Det historiska beslutet att ansöka om medlemskap i Nato är en seger för den finländska demokratin, sa president Sauli Niinistö under sin presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Jag vill tacka dig. Det är fantastiskt att du är här och att vi under hela våren har haft kontakt och att Nato stött Finland, sa Niinistö till Stoltenberg.

Niinistö sa att han och Stoltenberg diskuterat läget med ansökan.

– Vi har varit överraskade av Turkiets åsikter om Natomedlemskapet. Men som med all internationell politik måste vi lyssna noga på Turkiet. Vi har kontakt med Turkiet och hoppas att vi når en gemensam lösning som alla är nöjda med.

Niinistö konstaterade också att Finland och Sverige går vidare i Natofrågan tillsammans, ifall Sveriges problem med Turkiet gör att ett svenskt medlemskap hotas.

– Sveriges sak är vår. Det betyder att vi går vidare hand i hand, sa Niinistö.

Kriget i Ukraina är allvarligt, konstaterar Niinistö.

– Tyvärr ser ingen av oss något klart slut för kriget. Och det är ett problem för alla européer och också globalt.

Ukrainarnas resiliens testas nu till bristningsgränsen, säger Niinistö.

– Kriget har krävt många dödsoffer och det ser tyvärr ut att fortsätta. Vi har hoppats på att Rysslands resiliens skulle vackla, men så ser inte ut att ske.

Stoltenberg: Vi förstår Turkiets oro

Finland har redan länge varit en av Natos närmaste samarbetsländer, sa Stoltenberg.

– Ert medlemskap i Nato kommer att vara betydande för säkerheten i Nato och Norden.

Nato håller intensiv kontakt med Finland, Sverige och Turkiet under den kommande tiden. Enligt Stoltenberg är Turkiets oro förståelig.

– Turkiets geografiska ställning som Natoland mellan Syrien och Irak är betydande, och landet har tagit emot mer flyktingar än något annat Natoland. Dessutom har inget annat Natoland utsatts för så många terrorattacker som Turkiet.

Stoltenberg vill inte ta ställning till om knäckfrågorna mellan Nato och Turkiet når någon lösning före toppmötet i Madrid. Enligt Stoltenberg har mötet aldrig varit någon deadline i frågan.

Efter presskonferensen inleds Gullrandasamtalen klockan 18.15, med anföranden av president Niinistö och Stoltenberg, efterföljt av en diskussion om kriget i Ukraina, det aktuella säkerhetsläget och Finlands medlemskap i Nato.

Du kan se presskonferensen i sin helhet här nedan:

President Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför Gullrandadiskussionerna. - Spela upp på Arenan

Artikeln har uppdaterats under presskonferensen.