Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgiens kung Philippe på historiskt försoningsbesök i Kongo – den tidigare så brutalt styrda kolonin

Uppdaterad 08.06.2022 18:50.
Kung Philippe på besök i Kongo
Bildtext Belgiens kung Philippe och presidenten i Demokratiska republiken Kongo Felix Tshisekedi i Kinshasa den 7 juni 2022.
Bild: Lehtikuva

Belgiens kung Philippe befinner sig på ett sex dagars besök i Kongo tillsammans med sin fru, drottning Mathilde, och premiärminister Alexander De Croo.

Belgiens kung Philippe återbördade på onsdagen en traditionell mask till Demokratiska republiken Kongo.

Philippe erbjöd Kongos nationalmuseum en initieringsmask som tillhört Suku-folket. Masken har i årtionden funnits på Belgiens kungliga museum för Centralafrika.

– Jag vill ge er tillbaka detta exceptionella verk för att låta kongoleserna upptäcka och beundra det, sa Philippe.

Kongos president Felix Tshisekedi var också närvarande vid överlämnandet av masken.

– Det här markerar den symboliska början på en förstärkning av det kulturella samarbetet mellan Belgien och Kongo, sa kungen.

Kungen anlände på tisdagen till huvudstaden Kinshasa tillsammans med sin fru, drottning Mathilde, och premiärminister Alexander De Croo för ett veckolångt besök.

Han kommer att besöka bland annat städerna Bukavu och Lubumbashi.

"Kolonialstyret handlade om exploatering"

Kungen talade också vid en gemensam session i Kongos parlament.

– Trots att många belgare engagerade sig uppriktigt i Kongo, och älskade landet och dess folk djupt, så byggde själva kolonialstyret på exploatering och dominans, sa Philippe till parlamentet.

– Det var en regim som präglades av ett ojämbördigt förhållande, vilket var oberättigat i sig själv, och kännetecknande för regimen var paternalism, diskriminering och rasism.

Philippe beklagade att det förflutna innehöll våldsdåd och förnedring av invånarna i Kongo.

– Här, framför det kongolesiska folket och inför alla dem som fortfarande lider idag, vill jag i samband med mitt första besök i Kongo åter uttrycka min djupaste ånger för de sår som orsakades i det förflutna, sa han.

På förhand hade det spekulerats om att Philippe i talet till parlamentet uttryckligen skulle be om ursäkt för Belgiens och sin släkts roll i Kongos historia, men det gjorde han inte.

Två män i mörka kostymer på ömse sidor om en glasmonter med en stor mask: Kongos president Felix Tshisekedi och Belgiens kung Philippe tillsammans med den mask som Belgien återbördar till Kongo.
Bildtext President Felix Tshisekedi och kung Philippe tillsammans med den initieringsmask som har tillhört Suku-folket och som återbördades till Kongo i samband med kungens besök.
Bild: AOP

Stort intresse för besöket

Belgiens kung Philippes besök i Kongo bevakas noga i båda länderna.

År 2020 blev han den första belgiska tjänsteman som uttryckte ånger för det "lidande och förnedring" som tillfogats Kongo under det 85 år långa belgiska kolonialväldet.

Belgiens koloniala styre under perioden 1885–1960 resulterade i miljontals kongolesiska dödsfall.

I fristaten Kongo, som var den belgiska kungen Leopolds personliga egendom, utvanns råvaror som gummi och elfenben under grymma former. Den nuvarande kungens farfars farfar var bror till Leopold.

Människor dog under det koloniala förtrycket till följd av hunger, sjukdomar och de våldsamma metoder som tillämpades i Leopolds Kongo.

Grymheterna i Kongo ledde sedermera till en internationell skandal som tvingade Leopold att ge över Kongo till den belgiska staten år 1908.

Men det dröjde över 50 år innan Kongo slutligen blev självständigt från det belgiska styret den 30 juni 1960.

Sedan dess har Belgiens koloniala förflutna varit föremål för en intensiv diskussion i Belgien. Man har bland annat krävt att monument som rests till Leopolds ära avlägsnas.

Källa: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades kl. 18.50 med uppgifter om kungens tal till parlamentet.