Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vi firar Pride på Yle Arenan – här får du fem tips på tittning

en äldre man knyter en yngre mans slips.
Bildtext En kunglig affär handlar om den skandalösa relationen mellan Kurt Haijby och Sveriges kung på 50-talet.
Bild: Johan Paulin / Sveriges Television Ab

Pride är här efter två år av specialarrangemang och gatorna fylls av parader och regnbågsflaggor. På Arenan firas Pride med ett urval dokumentärer, serier och filmer: här får du några av de bästa!

1. Freddie Mercury: den sista showen

Programmet är inte längre tillgängligt
En dokumentär om den legendariska sångarens sista år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Farväl till Freddie, än en gång. BBC:s nya, gripande dokumentär om den karismatiske Queen-sångarens sista fem år; han dog i aids den 24 november 1991. Då fanns redan 10 miljoner hivsmittade i världen, men inställningen till sjukdomen präglades av fördomar. Mercury valde att berätta om sin sjukdom bara några dagar innan han dog.

I dokumentären medverkar de andra medlemmarna i bandet, Freddies syster och många andra närstående. De berättar bland annat om den legendariska minneskonserten, som Queen ordnade på Wembley Stadium påsken 1992.

2. En kunglig affär - berättelsen om Kurt Haijby

Den svenska dramaserien handlar om en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia - Spela upp på Arenan

Baserad på verkliga händelser berättar dramaserien En kunglig affär om en storslagen men förbjuden kärlekshistoria mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V. Relationen ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia.

Skandalen bryter ut när Haijbys hustru begär skilsmässa och anger sin makes otrohet med Sveriges kung som skäl! Eftersom skilsmässohandlingar var offentliga var det oundvikligt att det skulle bli uppmärksammat. På 1950-talet, då "homosexuella handlingar" mellan vuxna var kriminaliserade kunde Haijby bli dömd om han erkände påståendena om sin affär med kungen. Kungen själv hade rättslig immunitet, men påståendena skulle naturligtvis skada monarkin och kungens rykte, även om det i hovet var en offentlig hemlighet att kungen hade gjort närmanden mot manlig personal.

Rollistan i serien är imponerande och i huvudrollen ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason (som också tjusade som Peter i hitserien Älska mig).

3. Vad är det att vara kvinna?

Transkvinnor utforskar sin kvinnlighet. - Spela upp på Arenan

Hur tar man reda på hur det är att vara kvinna efter att man inledningsvis levt som man?

Ivy har stora ambitioner med sin musik, Natalia drömmer om att bli tatuerare, Laura försöker att inte göra som folk väntar sig och Sacha älskar att vara supersexig och gillar att posera i underkläder. Men hur är det att klä sig i underkläder eller i bikini på stranden då man är osäker på sin kvinnliga kropp? Vad händer med självsäkerheten då man börjar äta hormoner? Hur ska man förhålla sig till att dejta som transperson?

En grupp danska kvinnor som korrigerat sitt kön utforskar vad det är att vara kvinna - och tacklar en hel del utmaningar på vägen.

4. Vi två

Närbild på två kvinnor som ser varandra i ögonen och ler.
Bildtext Vi två finns att se på Yle Arenan 1.7
Bild: Paprika Films

Nina och Madeleine har gömt sin kärlek i årtionden. I utomståendes ögon, inklusive Madeleines vuxna barn, är de bara grannar som bor på samma våningsplan. De är vana att röra sig fritt mellan lägenheterna och dela vardagens små stunder med varandra. Ända till den dag deras relation får en oväntad vändning och Madeleines dotter så småningom börjar inse sanningen.

Den här filmen passar till och med den mest kräsna av tittare - den har ett betyg på 98% på Rotten tomatoes. Filmen finns att se på Arenan 1.7 och har endast finsk textning. Du hittar den här.

5. Jag vill vara Mira igen

Dokumentären handlar om Mira, som vill återgå till att vara kvinna. - Spela upp på Arenan

Efter att ha levt flera år som transman vill 26-åriga Mira vara kvinna igen. Då hon som tonåring beslutade sig för att korrigera sitt kön till man kändes det som rätt beslut. Och det var det också till en början. Som transman kände sig Mira friare och hade lättare att uttrycka sig. Men nu vill hon vara kvinna igen.

Mira tycker ändå fortfarande inte att det var ett misstag att korrigera sitt kön. I dokumentären berättar hon ärligt om varför hon nu vill vara kvinna igen.

Sateenkaaren värinen päivänvarjo nurmikolla.

Vi firar Pride på Yle Arenan!

De bästa dokumentärerna, serierna och filmerna under Pride.