Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vägarna i Österbotten blir bara sämre – riksdagens julklappspengar räddar Vassorvägen

Liten landsväg med mycket dålig asfaltbeläggning. Grön lummig skog. Ängar och vägskylt.
Bildtext Vassorvägen får äntligen ny beläggning i sommar.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

195 kilometer väg beläggs i de österbottniska landskapen i sommar. Reparationsskulden växer för varje år och i år inverkar dessutom höga oljepriser, berättar Anders Östergård på NTM-centralen.

Det är ett årligen återkommande fenomen att pengarna inte räcker till för att reparera vägar som är i dåligt skick. Så är fallet även denna sommar.

I sommar får cirka 190 kilometer belagda vägar i de österbottniska landskapen ny beläggning. Behovet är minst tvådubbelt om målet skulle vara att stoppa ökningen av reparationsskulden.

- Dels snuvades vi lite på pengar till det här året och dessutom har oljepriset gått upp och det syns direkt i beläggningsarbetena, säger Anders Östergård, direktör för trafik och infrastruktur på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Anders Östergård, direktör för trafik och infrastruktur på NTM-centralen i Södra Österbotten.
Bildtext Anders Östergård.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Riksvägar och stamvägar lyckas man hålla i skick.

- Sen när du börjar köra på mindre vägar så har vissa 40 år gamla beläggningar som är alldeles slut. Men vi har inte råd att göra något åt dem, säger Östergård.

Under det första pandemiåret fick vägunderhållet mer finansiering, men i övrigt har det varit kärvt de senaste 10-12 åren, bedömer Östergård.

Munsmovägen i Solf.
Bildtext Munsmovägen i Solf får ingen ny beläggning.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Riksdagens extrafinansiering räddar några vägar

Dock fick några vägar så kallade julklappspengar av riksdagen i december i fjol; Perusvägen i Kristinestad, Blaxnäsvägen i Närpes och Vassorvägen i Korsholm.

- Det var prima. Vi har inte med våra pengar råd att hålla de här vägarna i skick. Så väldigt bra att riksdagsledamöterna noterade att det här var ett sätt att få vägarna i skick.

Regeringen har beslutat att skära 127 miljoner euro av kommunikationsministeriets förvaltningsområde nästa år. I våras hette det att det är nya trafikinvesteringar som drabbas av nedskärningarna, men att vägunderhållet ska skonas.

Hur det riktigt blir torde klarna till hösten.

- Hoppas att det inte drabbar oss som försöker hålla vägarna i skick, utan någon annan, till exempel väginvesteringarna, säger Östergård.

Här hittar du en karta på vilka vägar som får ny beläggning under 2022.