Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fanny Teijonsalo och Ari-Pekka Liukkonen tvingas ge återbud till VM i simning – Finland får endast tre deltagare till tävlingarna

Uppdaterad 08.06.2022 17:09.
Fanny Teijonsalo tränar i Alberga.
Bildtext Coronasmitta krossade Fanny Teijonsalos VM-drömmar.
Bild: Janne Isaksson / Yle

Finlands lag till VM i simning i Budapest krymper från fem deltagare till tre. Såväl Fanny Teijonsalo som Ari-Pekka Liukkonen tvingas ge återbud på grund av hälsoskäl.

VM i simning arrangeras i Budapest 18 juni - 3 juli 2022. Både Teijonsalo och Liukkonen hade klarat A-gränsen till mästerskapen och var uttagna till den finländska truppen.

Både Teijonsalo och Liukkonen har besvärats av hälsoproblem. Teijonsalo smittades av coronaviruset, medan Liukkonen har lidit av feber och långvariga magproblem.

– Jag smittades av corona under en verkligt dålig tid. Trots att jag i övrigt insjuknade lindrigt så förvärrades mina astmasymptom, vilket fördröjde återgången till träningen ytterligare, kommenterade Teijonsalo på simförbundets webbplats.

Ari-Pekka Liukkonen poserar med guldmedalj.
Bildtext Europamästaren Liukkonen missar VM i simning.
Bild: DPPI/Laurent Lairys/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Både Teijonsalo och Liukkonen tävlade i OS i Tokyo förra året. Under fjolåret tog Liukkonen dessutom EM-guld i 50 meter frisim. Duons tränare Marko Malvela gräms över läget, men ser på saken realistiskt.

– Ingendera av idrottarna har kunnat träna på ett par veckor. Till VM-tävlingar åker man i toppform, inte i halvform. Efter detta beslut blickar vi redan fram mot följande tävlingar i augusti, EM-tävlingarna i Rom, sade Malvela.

Finlands lag i VM-tävlingarna består nu av Mimosa Jallow (50 meter ryggsim), Veera Kivirinta (50 meter bröstsim) och Matti Mattsson (200 meter bröstsim).