Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så ser kökaoset ut på Helsingfors-Vanda: "Som vanligt på somrarna"

Uppdaterad 08.06.2022 20:22.
Kökaos vid incheckningen på Helsingfors-Vanda flygplats. Videon har ingenting med intervjun i artikeln att göra, utan är filmad en dag senare.

Videon visar hur köerna till incheckningen ringlar långa vid Helsingfors-Vanda flygplats. Flygplatsbolaget Finavia försäkrar att längden på köerna vid säkerhetskontrollerna inte är något utöver det normala.

– Det har varit ganska normala köer, som vanligt på somrarna, men inget utöver det. Personalbristen har förlängt köerna till till exempel säkerhetskontrollerna en aning, sade Finavias Sami Kiiskinen, utvecklingschef på Helsingfors-Vanda flygplats, till Yle på tisdagen.

På måndagen blev man tvungna att stänga säkerhetskontrollen i terminal T1 och flytta resurserna till säkerhetskontrollen i T2 i stället på grund av personalbristen. Då handlade det om ovanligt mycket sjukfrånvaro i personalstyrkan.

Det är inte Finavia i sig som har problem med personalbrist, utan företaget som sköter asäkerhetskontrollerna, förtydligar Kiiskinen.

En orsak till det svåra personalläget är coronapandemin, som fick passagerarmängderna att rasa. Det ledde till att företagen som sköter säkerhetskontrollerna måste permittera och säga upp personal. Nu måste personal rekryteras, vilket tar tid.

Dessutom gör Skyddspolisen en bakgrundscheck på alla som får jobb vid säkerhetskontrollerna, och det gör rekryteringen än långsammare.

Coronapandemin är också orsaken till att man fortfarande har mera sjukfrånvaro än vanligt, bedömer Kiiskinen.

Sprider sig kaoset från Centraleuropa till Finland?

Köerna till säkerhetskontrollerna på Helsingfors-Vanda har som värst varit upp till 45 minuter långa, enligt Finavia.

I bland annat Centraleuropa och på Arlanda i Stockholm har läget varit betydligt värre än så.

Kan ett liknande kaos sprida sig till Finland?

– Vi har inte haft flera timmar långa köer i år, och inte tidigare, och jag tror inte vi kommer att få det heller, säger Sami Kiiskinen.

Enligt Kiiskinen verkar personalbristen vara ännu större i resten av Europa än i Finland.

Hur god tid man måste ha på sig på flygplatsen beror mycket på vart man ska resa, och med vilket flygbolag. Därför är det något som är bäst att kontrollera med det flygbolag man ska flyga med, säger han.

Kortare öppettider för säkerhetskontrollerna vid terminal T1

Finavia meddelade på tisdagen att öppettiderna för säkerhetskontrollerna i terminal T1 på Helsingfors-Vanda förkortas.

Fram till den 20 juni är säkerhetskontrollen där bara öppen mellan 3.00 och 17.30. Under kvällstid måste Norwegians, Lufthansas och SAS passagerare använda säkerhetskontrollerna i terminal T2 i stället.

Från och med den 21 juni övergår Helsingfors-Vanda till en enda terminal, och terminalnamnen T1 och T2 går till historien.

Artikeln har uppdaterats 8.6.2022 klockan 19.25 med en korrigering: Videon visar långa köer vid incheckningen på flygplatsen, inte vid säkerhetskontrollerna liksom det tidigare stod.