Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Svenska Yle lanserar Yle Arkivet i toner på svenska

Från 2022
Jean Sibelius.
Bildtext Jean Sibelius är en av Finlands mest kända kompositörer. I Yle Arkivet i toner har tolkningarna av hans mångsidiga verk fått en egen kategori.
Bild: Museiverket/ Daniel Nyblin

Från och med torsdagen den 9 juni erbjuder Yle Arenan tjänsten Yle Arkivet i toner som ger publiken tillgång till historisk musik direkt ur Yles digra musikarkiv.

Yle Arkivet i toner innehåller hundratals inspelningar varav de äldsta är inspelade i början av 1900-talet. Varje stycke har antingen inhemska upphovspersoner eller så framförs det av en finländsk artist eller grupp.

“Musik är en central del av vår kultur och och Yle har under hela sin verksamma tid haft en betydande roll i bevarandet av den finländska musikskatten. Det finns en otrolig potential i den musik Yle Arkivet besitter och vi är mycket glada över att vi, efter ett digert aktiverings- och digitaliseringsarbete, nu kan presentera Yle Arkivet i toner”, säger Svenska Yles musikchef Amie Borgar.

Yle har redan tidigare i år lanserat Ylen Soiva arkisto på finska, men Yle Arkivet i toner gör nu uttryckligen de svenskspråkiga historiska sångerna i arkivet lättillgängliga för publiken.

I den svenska versionen Yle Arkivet i toner hittar du inledningsvis till exempel finländska tonsättare vars musik fått svenska texter, finländska klassiska sångare som sjungit in musik på svenska, olika varianter av Finlandia, Vårt land och Suomis sång, äldre svenskspråkig dansmusik, finlandssvenska klassiker, snapsvisor och mycket mer.

“Musik är viktigt för att hålla vår historia levande samt bevara minnen och känslor kopplade till den. Yle Arkivet i toner är en kulturgärning i Finland och inte minst i Svenskfinland”, fortsätter Borgar.

Största delen av musiken i Yle Arkivet i toner kan fritt lyssnas till i hela världen och innehållet har heller ingen tidsbegränsning. Utvecklingen och digitaliseringen av musikskatten i Yle Soiva arkisto fortsätter de närmaste åren och målsättningen är att tjänsten ska vara färdig till Yles 100-årsjubileum år 2026.

Yle Arkivet i toner

Yle Soiva arkisto