Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Under 20 år har tv-programmet Strömsö hållit publiken sällskap – hobbyexperten Lee: "Vi pratar inte om problem och obehagliga saker på Strömsö"

Från 2022
Lee Esselström sitter och stickar på en grå Strömsökofta.
Bildtext Lee Esselström och tre gånger Strömsötröjan.
Bild: Jessica Morney / Yle

Lee Esselströms arbete som Strömsös hobby- och stickexpert har gjort att många tittare tagit kontakt med henne. Via jobbet har hon blivit en influencer, med 17 000 följare på Instagram.

Med från början

Lee Esselström har arbetat med det 20-årsjubilerande tv-programmet Strömsö ända sedan starten. Hon började med att ta fram produkter som skulle tillverkas i programmet.

– Men ganska snabbt hamnade jag framför kameran. I början fick jag lite kritik, eftersom återvinning var min stora grej och någon tyckte det blev för mycket av det. I backspegeln är det lite lustigt att ha fått kritik för en sådan sak.

Tidigare skrev man kanske brev eller e-post till programmet. Numera tar folk kontakt direkt med mig på mitt privata Instagramkonto

Lee Esselström, hobbyexpert

Det är mycket som är annorlunda nu jämfört med för tjugo år sedan. Lee tror att Strömsös betydelse som sällskap för tittarna blivit viktigare och viktigare med åren.

Hennes arbete med olika former av pyssel och stickade produkter har gjort att många tittare tagit kontakt med henne med frågor kring tillverkningen.

Idag är hon den redaktör som har mest direktkontakt med Strömsös tittare. Hon har blivit en influencer med 17 000 följare på Instagram.

Hylla fylld med pysselgrejer.
Bildtext Pysselstilleben, Strömsö.
Bild: Jessica Morney / Yle


– När vi började fanns det inget Pinterest, inga sociala medier, inget Instagram eller Facebook. Utan det var tv:n som var det viktiga. Tv:n har ju alltid varit ett sällskap för många människor.

När sedan sociala medier kom in i bilden blev tröskeln för att ta kontakt med personerna man sett i tv lägre.

– Tidigare skrev man kanske brev eller e-post till programmet. Numera tar folk kontakt direkt med mig på mitt privata Instagramkonto. Folk vill ha den personliga kontakten och under pandemin har det blivit ännu viktigare.

Strömsös som tröst den första coronavåren

När coronapandemin slog till kände Lee att hon måste göra något för att underlätta situationen.

– Den första coronavåren var skolorna stängda och vi visste inte hur situationen skulle utvecklas. Jag sa åt min chef att vi måste erbjuda någon slags tröst.

Lee startade Strömsös första sticka tillsammansprojekt, en enkel sjal, och sände hemifrån en kväll i veckan under fem veckor i april och maj 2020. Efter att projektet var över uppstod en tomhet och folk frågade efter mer.

Nu i skuggan av kriget i Ukraina har ett annat stickprojekt vuxit fram

Lee Esselström

– Responsen var enorm. Folk behövde de här kvällarna och såg fram emot dem och väntade på dem. Här föddes också idén att göra en Strömsötröja och lära tittarna sticka en tröja. Något som otroligt många önskade sig.

Kontakterna med tittarna ökade lavinartat redan när Strömsötröjan var under arbete eftersom Lee lät tittarna följa med projektet via social medier.

Också för Lee var stickprojektet ett sätt att kanalisera hennes eget behov av att kunna agera och tackla den svåra situationen. Nu i skuggan av kriget i Ukraina har ett annat stickprojekt vuxit fram.

– Vi ska sticka en Strömsökofta som är en vidareutveckling av Strömsötröjan. Också den på publikens uttryckliga begäran. Jag gör nu tjugo instruktionsvideor som visar hur man stickar koftan.

En grå Strömsötröja på en provdocka utan huvud.
Bildtext Den älskade Strömsötröjan. Lees mönster har laddats ner över 1,5 miljoner gånger.
Bild: Jessica Morney / Yle

"Känd från tv"

På Strömsö har redaktionen alltid varit medveten om tittarnas kontaktbehov. Otaliga grupper har deltagit i guidade besök och redaktionen har bjudit in till öppet hus - så även i sommar, den 11 juni - och redaktionen har också ordnat långa direktsändningar.

– Suget har alltid varit stort. När vi besökt mässor har enormt många människor kommit fram och pratat, säger Lee.

Vi pratar inte om problem och obehagliga saker på Strömsö, utan tittarna vet att det är tryggt att se på Strömsö

Lee Esselström

Men att vara känd från Strömsö har också en annan sida.

– Också när vi är lediga och till exempel är och handlar kommer folk fram och pratar. Det här har lett till att jag ibland skickar min man till butiken. Jag kan inte heller längre resa någonstans utan att bli igenkänd.

– Det här har lett till att jag istället vandrar i skogen, för jag behöver ju också återhämtning. Mitt liv har förändrats och jag har anpassat mig till det.


Strömsö som sällskap i ensamheten

Lee tror att orsaken till att folk vill ha den här kontakten delvis beror på att det finns fler ensamma människor än tidigare. Pandemin har också förvärrat situationen.

– Man brukar säga att de som följer en tv-serie lever längre, för de vill veta hur det går i serien. Och det finns nog en sanning i det här, att det finns något som man ser fram emot och något som skänker glädje.

Många tittare har tv-programmet Strömsö som en skön avkoppling och motpol till alla dåliga nyheter. Men så har också Strömsös största varumärke varit det ljuva livet och en verklighetsflykt.

– Vi pratar inte om problem och obehagliga saker på Strömsö, utan tittarna vet att det är tryggt att se på Strömsö. Vi är en trygg plats där man kan få vila en liten stund och se någonting vackert och kanske också hitta lite inspiration.

En blomkruka i ett fönster. Blomkrukan föreställer ett kvinnoansikte.
Bildtext Växande gröna, kreativa tankar i ett Strömsöfönster.
Bild: Jessica Morney / Yle

På andra språk