Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutspelsuttåget en stor besvikelse för Sebastian Aho: "Alla i Carolina kände att vi har det bästa laget i NHL"

Sebastian Aho spelar ishockey.
Bildtext I grundserien snittade Sebastian Aho över en poäng per match. I slutspelet var saldot på 14 matcher 4+7=11 poäng.
Bild: Danny Wild-USA TODAY Sports/All Over Press

Förra veckan tog Carolinas säsong slut och i samma sekund började hockeyspelaren Sebastian Ahos sommarlov. Nu är han tillbaka i Finland och blickar tillbaka på slutspelsvåren.

I NHL-slutspelet kämpar New York Rangers för tillfället om en finalplats. Rangers tog sig till Conferencefinalen på Carolinas bekostnad efter att ha vunnit den sjunde och avgörande matchen med 6–2.

Carolinas förstacenter Sebastian Aho återvände redan under veckoslutet till Finland och säger till Yle Urheilu att sortin var sur.

– Ärligt sagt borde vi för ett år sedan ha lyckats med precis allt mot Tampa Bay för att gå vidare. De var så mycket bättre än vi.

– Nu var situationen en annan. Alla i laget kände att vi har det bästa laget i ligan, säger Aho.

Sebastian Aho försöker få hål på Igor Sjestiorkin.
Bildtext Sebastian Aho försöker göra mål på New York Rangers målvakt Igor Sjestiorkin.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/AOP

I slutspelet snackades det mycket om den polariserade hemma- och bortastatistiken. Hemma vann Carolina sju av åtta matcher, på bortais blev det sex förluster på sex matcher.

– Vi var inte dåliga i alla bortamatcher, säger Aho.

– I slutspelet krävs åtminstone en seger på bortaplan. Av någon orsak var spelet i power- och boxplay betydligt sämre på bortais. Det är svårt att säga varför, men visst spelade det in i varför det gick som det gick.

I NHL är hemmaplansfördelen oerhört liten. I grundserien vann hemmalagen 53,7 procent av matcherna (704/1312) och Carolinas grundseriesaldo var identiskt. 29 av lagets 54 segrar – 53,7 procent – kom på hemmais.

– Det är medierna som snackar om sådana här saker. Jag upplevde inte att det fanns något bortaspöke i vårt lag, säger Aho.

– Så här är det ibland i ishockey och laget som går vidare har alltid förtjänat sitt avancemang.

Carolinas slutspelssaldo
SäsongUtslaget
2018–193:e omgången – BOS (0–4)
2019–201:a omgången – BOS (1–4)
2020–212:a omgången – TBL (1–4)
2021–222:a omgången – NYR (3–4)

I slutspelsvårens första omgång vann Carolina över Boston med 4–3 i matcher och tog revansch för uttågen 2019 och 2020.

Aho själv kammade noll i de tre bortamatcherna mot Boston då han tvingades spela mot den färska Selke Trophy-vinnaren Patrice Bergeron – NHL:s bästa defensiva anfallare.

– I den serien matchades kedjorna oerhört systematiskt mot varandra. Visst är Bergeron en otrolig spelare och det finns en orsak till att han vann Selke för femte gången. Det är en spelare som jag själv har försökt lära mig av, säger Aho.

Seth Jarvis, Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen smider planer på isen.
Bildtext I slutspelet bildade Seth Jarvis, Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen Carolinas förstakedja.
Bild: Danny Wild-USA TODAY Sports/All Over Press

Sommaren 2019 skrev Aho på ett femårskontrakt med Montreal, men Carolina hade rätt att matcha anbudet, och till sist blev det ändå en fortsättning i Raleigh.

Finländaren har två år kvar på sitt nuvarande avtal och litar på att Carolina har alla förutsättningar att gå hela vägen.

– Jag tror att vi kan ta lärdom av det här. Stommen är i en bra ålder och nästa år kommer vi att ha ett bra lag, säger Aho.

Någon tongivande spelare lär ändå lämna klubben då det blir svårt att få plats med alla spelarlöner under lönetaket. Backen Tony DeAngelo, centern Vincent Trocheck och yttern Nino Niederreiter är spelare som i höst kan spela på annan ort.

Aho: Colorado favorit

Nu inleds uppladdningen inför nästa säsong. Aho kommer att varva träning med socialt umgänge, tennis och golf.

– Vi ska komma ihåg hur det känns att förlora och lära oss att hata den känslan. Det kommer att bära frukt nästa år.

– Visst kommer man ihåg förlusten. Jag vill vara bäst och det kommer att synas i sommarträningen, intygar Aho.

I Finland har Aho följt NHL-slutspelet där finalserien så småningom ska köra i gång.

– Colorado tog sig redan till final och är någon form av förhandsfavorit. Å andra sidan går det aldrig att räkna bort Tampa med tanke på att de har vunnit två bucklor. NHL är svårtippat, konstaterar Aho.

Diskussion om artikeln