Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Erdoğan kräver att Finland och Sverige tyglar sina "statstelevisioner" – så här svarar Yle

Från 2022
Uppdaterad 09.06.2022 08:55.
Recep Tayyip Erdogan står vid ett talarpodium och pratar. Han gestikulerar med handen. I bakgrunden Natos och Turkiets flaggor.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan försöker sätta käppar i hjulen för Finlands och Sveriges Natomedlemskap.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Med "statstelevisioner" menar Erdoğan sannolikt Yle och SVT. "Det låter som om han inte skulle vara så insatt i hur ett oberoende public service-bolag fungerar" svarar Svenska Yles direktör.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har kommit med ett nytt krav för att godkänna Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

Han kräver nu att länderna lägger band på sina "statstelevisioner", meddelar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

– Turkiet kan inte godkänna Sveriges Natomedlemskap eftersom dess statstelevision visar intervjuer med terroristledare. Det samma gäller Finland, sa Erdoğan enligt Anadolu.

Svenska Yle: "Inga yttre intressen påverkar vår journalistik"

I sitt uttalande hänvisar Erdoğan sannolikt till Yle och SVT.

Turkiet har tidigare anklagat Finland och Sverige för att stöda kurdiska organisationer som enligt Turkiet är terroristorganisationer.

Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs påpekar att det varken i Finland eller Sverige finns någon statligt styrd tv-kanal.

– Det låter som om han inte skulle vara så insatt i hur ett oberoende public service-bolag fungerar. Yle fortsätter rapportera som förut. Vi låter självklart inga yttre intressen påverka vår journalistik. Vi fattar våra publiceringsbeslut utifrån innehållsliga och journalistiska grunder.

Yle Uutiset: "En enväldig härskares föreställningar"

– Det är typiskt för en enväldig härskare att felaktigt föreställa sig att världen förändras genom att tygla medier och yttrandefriheten, säger Yle Uutisets ansvariga utgivare Jouko Jokinen.

Jokinen, likt Törn-Mangs, konstaterar att den turkiska presidentens uttalanden inte kommer påverka Yles journalistik.

– Det här påverkar inte oss på något sätt. Tvärtom kanske man kan tolka enväldiga härskares irritation som ett tecken på att vi gör ett bra jobb.

Yle Uutiset har nyligen publicerat en intervju med den kurdiska ledaren Salih Muslimi. Yle kommer fortsättningsvis att rapportera om Turkiet och Turkiets närområden, konstaterar Jokinen.

Också Svenska Yle har intervjuat personer som Turkiet har kallat för "terrorister", senast partilösa Amineh Kakabaveh i Sveriges riksdag.

Artikeln uppdaterades kl. 8:50 med kommentarer från ansvariga utgivare Jouko Jokinen vid Yle Uutiset.