Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vega ❤️ skärgården – skriv och berätta om ditt bästa skärgårdsminne! Vilken låt förknippar du med det?

Uppdaterad 15.06.2022 23:25.
VEGA älskar skärgården
Bild: Clas Christiansen / Yle

Yle Vega sänder en helkväll om vår älskade skärgård. Vilket är ditt förhållande till skärgården? Skriv till oss och berätta!

Onsdagen den 15.6.2022 kl 17.30-21.00 är det Vega❤️skärgård i Yle Vega som gäller. I sändningen pratar vi kring era skärgårdsminnen och spelar musik som passar in i temat. Programledare är Camilla Andelin och Peter Fahllund.

Du kan lyssna på sändningen via Yle Arenan.

Vi frågar Lasse Berghagen var han fått inspirationen att skriva så många sånger med skärgårdstema. Kanske sjunger han sin favorit-skärgårdssång för Vegas lyssnare.

Vi pratar också med människor som har en stark koppling till skärgården. Bland andra träffar vi Hanna Kovanen, företagare på Utö som Finlands är sydligaste bebodda ö samt Sibbofiskaren Tanja Åkerfelt, som berättar om sitt jobb bland ryssjor och rökugnar. Dem och många fler skäribor hör du i specialsändningen.

stuga vid bergig havsstrand
Bild: Camilla Andelin / Yle

Berätta vad du känner för skärgården!

Har du ett skärgårdsminne du vill berätta om? Du kanske fick följa med på en skäridans i barndomen eller åka ut med morfar på fiskefärd en tidig morgon.

Kanske hör du till dem som hela ditt liv åkt från gästhamn till gästhamn med familjens båt. Har du alltid längtat ut till sommarstugan under vinterhalvåret? Vad har du längtat efter?

Eller hatar du skärgården och förstår inte alls varför en del påstår att den är så fin? Där blåser ju alltid, för att inte tala om mygg och det iskalla vattnet som ingen vill simma i!

Förutom skärgårdsminnen hoppas vi också att du berättar vilken musik du förknippar med skärgården - är det en traditionell skärgårdsvals, är det någon av Tomas Ledins sommarlåtar, är det dansbandsmusik oberoende av temat i lyriken eller är det mjuk jazz som ger den rätta skärgårdsstämningen? Eller kanske någon överraskande musikgenre som bara du kombinerar med sol, vind och vatten?

Vi läser eventuellt upp din berättelse i sändningen.