Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stort utsläpp av okänt ämne i Bottenhavet – både Finland och Sverige berörs

Från 2022
Uppdaterad 09.06.2022 17:04.
Ett stort område med förerorening i Bottenhavet.
Bildtext Flygbilden visar ett stort förenat område i havet. Bild: Kustbevakningen i Sverige
Bild: Kustbevakningen i Sverige

Den svenska kustbevakningen har upptäckt ett stort utsläpp av ett okänt ämne i Bottenhavet. Utsläppet sträcker sig in i både Sveriges och Finlands ekonomiska zon.

Enligt kustbevakningen upptäcktes utsläppet strax norr om staden Gävle av en satellit på onsdag morgon.

Den svenska kustbevakningens flygplan, som undersökte utsläppet, beräknar att det täcker en yta på omkring 77 kvadratkilometer.

– Det är nog det största utsläppet vi haft av ett skadligt ämne som inte är mineralolja, säger Jonatan Tholin som är förundersökningsledaren på Kustbevakningen till radiokanalen P4 Gävleborg.

Oklart vad utsläppet består av

Flygplan har släppt provtagningsbojar i vattnet för att ta reda på vad utsläppet består av, men proverna har ännu inte analyserats och det är därför oklart vilket ämne som har släppts ut, förutom att det inte är mineralolja.

Ett stort förorenat område i Bottenhavet.
Bildtext Utsläppet täcker em yta på uppskattningsvis 77 kvadratkilometer i svenska och finländska vatten.
Bild: Sveriges kustbevakning.

– Vi har ett flygplan i luften som ska göra en ny kartering för att ta reda på om det har drivit eller rört sig efter natten. Vi får vänta på det resultatet, som kommer efter lunch i bästa fall. Vad det är för ämne kommer vi också att behöva avvakta med att meddela, sa Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen på förmiddagen till nyhetsbyrån TT.

Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin säger till SVT att det kommer att ta tid att utreda om det rör sig om något farligt ämne.

– Vi kommer inte att ha ett svar denna vecka, har vi tur nästa vecka, säger Jonatan Tholin.

Åklagare har inlett en förundersökning om miljöbrott. Kustbevakningen bistår utredningen med att bland annat ta reda på vilka fartyg som befunnit sig i området.

Artikeln uppdaterades kl. 17.04 med uppgifterna till SVT.